Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Egyéni vállalkozó költségelszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

simonnefuzianita 2020-10-14 19:48:43

Tisztelt Szakértő!
Az SZJA tv. 11. melléklete alapján:
12. az üzlet, a műhely, a gazdasági épület, az iroda bérleti díja, a fűtés, a világítás és a technológiai energia költsége, a telefon, rádiótelefon, telefax, cb-rádió, telex (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet e kiadásokat figyelembe venni az adott költségre jellemző mértékegységek – például nap, m2, m3 – alapulvételével), továbbá az internet használat díja (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, az internet használati díjának 50 százaléka) azzal, hogy kizárólag a közüzemi számlák esetében a házastárs nevére szóló számla is elfogadható;
13. a telefon, a rádiótelefon, a telefax, a cb-rádió, a telex telephelyre történő beszerelése esetén a készülék ára és a beszerelés díja, azzal, hogy a telefon árának és beszerelési díjának 50 százaléka számolható el költségként abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó lakása és telephelye műszakilag nem elkülönített;

Ennek értelmében július 1-től a közüzemi számlák esetében (villany, gáz, víz) elszámolható költségként továbbra is akár a házastárs nevére szóló számla arányos része, így ezeknél nem feltétel az adószám megléte. Ettől eltérően azonban minden egyéb költség bármilyen arányban történő elszámolásához (pl: mobiltelefon vásárlás, mobiltelefon díj, vezetékes telefon- és internet) szükséges, hogy a számlán szerepeljen a vevő adószáma, hisz az SZJA tv. fentebb említett melléklete csak a közüzemi számlák esetében tesz kitételt.
A 4.§ (3). szerint: Elismert költségnek csak a bevételszerző tevékenységgel közvetlenül összefüggő, kizárólag a bevétel megszerzése, a tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen kifizetett, szabályszerűen igazolt kiadás minősül.
Ha a magánszemély olyan termék vagy szolgáltatás ellenértéke alapján kíván költséget elszámolni, amelynek értékesítője, illetve nyújtója az általános forgalmi adóról szóló törvényben meghatározott bizonylat kiállítására kötelezett, akkor a kiadás igazolására kizárólag az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti bizonylat (ide nem értve a nyugtát) alkalmas, egyébként a kiadás igazolására kizárólag az a bizonylat alkalmas, amely tartalmazza a költség összegének megállapításához szükséges valamennyi adatot (így például a kiadás összegét és pénznemét) is.

Az Áfa tv. szerint pedig módosultak július 1-től a számla kötelező tartalmi elemei, kötelezően a vevői adószámmal.

Ennek alapján jól értelmezem-e, hogy a közüzemi számlák lakhely=székhely esetén elszámolhatóak adószám hiányában, viszont a telefon, internet, mobiltelefon esetében már szükséges, hogy a számlán szerepeljen az egyéni vállalkozó adószáma?

Segítségét megköszönve: Anita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-16 07:06:33

Kedves Anita,
Igen, én is így gondolom.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra