Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Egyszemélyes Kft. tevékenységének szüneteltetése.


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

emmer 2019-02-20 18:55:18

Van-e ilyen lehetőség?Hova kell bejelenteni ? Zárási feladatok ?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-02-22 17:40:29

Sajnos nincs ilyen jogszabályi lehetőség.
papattila

Szakértői hozzászólás

LYMA 2023-01-02 13:19:18

T. Szakértő !. Egyszemélyes Kft. szüneteltetésére keresek lehetőséget. Az ügyvezető, maga tag, fizeti a minimumadót önmaga után a szünetelés ideje alatt is. köszönöm válaszát Biró Zsuzsa LYMA Kft

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-02 14:08:20

Kedves Zsuzsa,
Változatlanul nincs jogszabályi lehetőség az egyéni vállalkozókhoz hasonló "szüneteltetésre" a gazdasági társaságok esetében. A tényleges tevékenységet nem folytató egyszemélyes Kft ügyvezető tagja ezen időszakban is társas vállalkozóként lesz biztosított, ha a feladatát megbízási jogviszonyban látja el. Következésképp alkalmaznia kell a minimumszabályt, azaz a minimálbér után tb járulékot kell fizetnie, valamint annak 12,5%-kal növelt összege után szocho-t. Ha az ügyvezetést munkaviszonyban látja el (ez lehet akár egy részmunkaidős munkaviszony is), akkor a bruttó munkabére után keletkezik szja, tb és szocho fizetési kötelezettsége. Megjegyzendő, hogy a járulékot és a szocho-t a minimálbér 30%-a után mindenképp meg kell fizetnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

LYMA 2023-01-02 18:43:07

Tisztelt Pap Attila, tehát rendben lesz, ha megfizeti maga után a minimumjárulékokat? Nagyon fontos lenne a szüneteltetés. Kérdésem még, hogy a szochot fel kell-e szorozni 112.5 %-kal ha a többi adó a minimum után fizetendő. Társas vállalkozó marad, tag, tulajdonos az Illető és nincs megbízási szerződés, külföldi állampolgárról van szó. Köszönöm válaszát
Biró Zsuzsa

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-03 18:01:17

Kedves Zsuzsa,
Ha társas vállalkozóként nem vesz fel javadalmazást a munkájáért, akkor a minimálbér után kell a járulékot megfizetnie, valamint a minimálbér 12,5%-kal növelt összege után a szocho-t (minimumszabály). A megbízásban történő ügyvezetéshez nem szükséges megbízási szerződés, a jogviszony alapja az alapító okirat. Külföldi állampolgárról lévén szó, érdemes kideríteni, hogy Tbj. külföldinek minősül-e, mert ebben az esetben -megfelelő igazolás birtokában- lehet, hogy biztosítási jogviszonya se jönne létre Magyarországon, következésképp még járulékot, szochot-t se kellene fizetnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

LYMA 2023-04-26 17:21:49

Kedvs papp Attil, végre eljutott az egyszemélyes Kft. a döntéshez, szüneteltetni akar, mindenképpen. A munkaviszonyos dolgozók kilépnek éprilis végén, ezzel nincs gond. Az ügyvezető egy másik vállalkozásban munkaviszonyban dolgozik. Kell -e bármir fizetnia a " szünetelő" cégben ? Köszönöm válaszát Biró Zsuzsa Lyma Kft.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-04-29 09:19:18

Kedves Zsuzsa,
36 órát elérő párhuzamos [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 7 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra