Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Ekho választása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

beno56 2022-08-17 16:03:05

Tisztelt Szakértő!
Előző kérdéseket olvasva és több adószakértői előadás meghallgatása után sem tudom biztosan a választ arra, hogy a tevékenységét most kezdő főálllású egyéni vállalkozó milyen feltételek mellett adózhat ekho-val. Természetesen tevékenysége megfelel az ekho követelményeinek. Eddigi tudásom szerint az egyéni vállalkozónak nincs munkabére, saját magával nincs munkaviszonya, hanem kiadott számlái alapján jövedelme van, amiből első körben "vállalkozói kivét'-tel adózik a tb szabályok szerint (minimálbér vagy garantált bérminimum, de lehet ennél magasabb is) majd a jövedelmének fennmaradó részére választhatja az ekho szerinti adózást. Ebből következően nem kell hogy valamilyen kifizető is legyen a képben, aki az ekhót levonja, mert az egyéni vállalkozó saját maga rendezi (befizeti, bevallja) az ekhóját. Az adókat (szja,tb,szocho, ) havonta a 2258-as nyomtatványon bevallja majd befizeti, az ekhot pedig csak az 53-as bevallásban vallja be és fizeti meg. Vagy negyedévenként be is fizeti?
Szóval, ha az egyéni vállalkozó az ekhós feltételeknek megfelel, akkor minden további nélkül választhatja ezt az adózási formát? A fentiek szerint pedig adózik?
Köszönöm a válaszát, Zsuzsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-18 05:42:58

Kedves Zsuzsi,
Jól látja, választhatja az ekho-t, a lényeg, hogy ha 60 millióig akar ekho-zni, akkor az éves minimálbér/garantált bér után Tbj. szerint fizessen járulékot.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra