Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Eladási ár utólagos módosítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Quality Masters Kft. 2020-05-22 09:45:53

Tisztelt Szakértő Úr!
A következőkben szeretném az állásfoglalását kérni: Értékesítésre került egy használt kisteherautó. A számla ellenértéke, nem került teljes egészében kifizetésre, mivel a vevő rejtett hibára hivatkozik, viszont eláll a pereskedéstől, ha eladó eltekint a fennmaradó összeg kifizetésétől.
A kérdés, hogy lehet-e az eredeti számla összegét sztornó, vagy helyesbítő számla kiállításával módosítani? Vagy vevőnek adott utólagos engedményként kell elszámolni az árkülönbözetet? Az adásvétel 2019-ben történt, a helyesbítést, illetve az engedményt melyik gazdasági évre kell elszámolni?
Segítségét előre is tisztelettel megköszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-22 10:30:19

Igen, a minőségi kifogásra tekintettel helyesbítő számlát kell kiállítani a kérdésbeli esetben, mely még 2019-re könyvelendő, feltéve, ha a 2019-es év még nem került lezárásra. Ha már lezárták a 2019-es üzleti évet, akkor a helyesbítés 2020-ban könyvelendő (vélhetően nem lesz "jelentős" a tétel, így nem kell 2020-ra 3 oszlopos beszámolót készíteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra