Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Elektromos kerékpár


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

moncsina1301 2021-04-03 10:34:00

Kedves Attila!
Nagy értékű elektromos kerékpár elszámolásáról szeretnék kérdezni.
A vállalkozás a telephelyen használná, valamint ügyintézésre.
Az áfa törvény nem tiltja az áfa levonását adóköteles bevételszerző tevékenységhez történő használat esetén. Valóban levonható 100 %-ban az áfa?
Tárgyi eszközök közé nyilvántartásba vesszük. Számolható -e rá értékcsökkenés tao szerint, illetve számviteli tv szerint?
Mi történik, ha magáncélra is használják?
Köszönöm előre is válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-03 14:16:21

Valóban nincs tételes levonási tiltás az elektromos kerékpárra. A levonásra az Áfa tv. 120.§-ának főszabálya érvényes, miszerint olyan mértékben, amilyen mértékben adóköteles tevékenységet szolgál. Azaz ha magáncélra is használják, akkor az áfa csak arányosan helyezhető levonásba. Hogy ezt hogyan bizonylatolják? Szerintem nincs olyan nyilvántartás, amibe ne tudna egy esetleges NAV-os ellenőrzés belekötni. Éppen ezért a javaslatom az, hogy csak részben vonjanak áfa-t, mondjuk 50%-ban. Számvitelileg tárgyi eszköz (142), értékcsökkenést az általános szabályok szerint kell elszámolni (Tao, Szt).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra