Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Elektronikus platformon keresztül történő forgalmazás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

protax 2021-09-15 10:36:13

Tisztelt Szakértő!
Magyarországi, EU-adószámmal rendelkező adóalany (eladó) saját készítésű terméket értékesít az ebay.com platformon. Az értékesítés során nem az eladó honlapjára irányuló linket kap a vevő, hanem az ebay.com platformon közvetlenül rendeli meg a terméket. Az ellenértéket az Ebay-nek fizeti meg, amit az Ebay bizonyos gyakorisággal összevontan, a költségek levonása után utal az eladónak. Tehát a megrendelés és a fizetés az ebay.com oldalon keresztül zajlik, ezért az eladó és az Ebay között B2B kapcsolat van, mindkettő EU-adószámmal rendelkező adóalany, és az Ebay vélelmezett értékesítő. Jól gondolom?
Az eladó beregisztrált az OSS rendszerbe.
Kérdés: Amennyiben a vevő EU-tagállamban élő magánszemély, milyen módon kell eljárni technikailag? Az Ebay honlapján és a kereskedői felületen semmilyen utalás nincs arra nézve, hogy az Ebay állítja ki a számlát a vevők felé, és az eladónak az Ebay felé kellene számlát kiállítania az értékesítésről, nettóban. Ha az Ebay semmilyen adatot nem szolgáltat ezzel kapcsolatban az eladó részére, honnan tudhatja az eladó, hogy nettóban – a közösségi kereskedelem szabályai szerint – mekkora összeget kell az Ebay felé kiszámláznia? Az eladónak kell kiállítani számlát a vevő felé, vagy az Ebaynek? Eladót terheli ezzel kapcsolatosan kötelezettség? Pl. OSS felé lejelentési kötelezettséggel? Összefoglalva: ebben az esetben az eladóra milyen jogszabályi kötelezettség hárul, milyen technikailag végrehajtandó számlázási feladata és adóbevallási feladata van ezzel kapcsolatban a gyakorlatban? Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-16 15:50:30

A kérdésbeli esetben a termék mindvégig a Közösség területén marad. Vélhetően a platform nem veszi meg a terméket az eladótól, csak közvetít (nem válik áfa fizetésre kötelezetté). Következésképp a számlát a magyar eladónak kell kiállítania a magánszemély vevőnek, a magyar számlázási szabályok szerint (ezen számlák csak akkor esnek adatszolgáltatás alá, ha magyar áfa-t számít fel). 10.000 euró összbevételig (azaz NEM tagállamonként!) nem kell az adott tagállamban regisztrálnia a számlázáshoz. 10.000 euró felett, illetve az alatt saját akaratból vagy regisztrál minden érintett tagállamban és ottani áfa-val számláz és vall be, vagy bejelentkezik Mo-on az uniós OSS rendszerbe és forintban fizeti meg az így bevallott áfa-kat, tagállami bontásban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra