Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Ellektronikus és papíralapú számla kérdésköre


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

piktor 2021-07-22 10:45:56

Kedves Attila!

Állásfoglalást szeretnék kérni Öntől az elektronikus számla, a távnyomtatással küldött számla és a papíralapú számla minősítésével kapcsolatban.

Az elektronikus számlára vonatkozó szabályokat a törvény egyértelműen kimondja, annak küldési módját, befogadási, hitelességre és archiválásra vonatkozó feltételeit egyértelműsíti. Ezzel kapcsolatosan olvasható, hogy az Adóhatóság az elektronikus úton továbbított, PDF fájl formátumú számlát hivatalosan is elismeri elektronikus számának, ha annak elektronikus számlára vonatkozó tárgyi feltételeit mind a számlakibocsátó mind a számlabefogadó fél biztosítja és erről előzetesen megegyezés is történt mindkét fél részéről.

A távnyomtatással küldött számla értelmezésem szerint papír alapú számlának minősül, mivel az egy elektronikus csatornán keresztüli papíralapú számla kibocsátási megoldás, ezúton a számla kizárólag nyomtatás funkció alkalmazása esetén érhető el, azaz mentési funkció nem alkalmazható. Ha a szükséges informatikai hátteret biztosítani tudja a befogadó fél, akkor azt nyomtatható, papír alapú számlaként kezelhető és a számlakibocsátótól a számla egyéb úton történő kézbesítése nem kötelezően kérhető.

A fentieken túl kizárólag a papír alapon történő számlatovábbítást értelmezem, ami történhet személyesen vagy postai úton.
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem:
Ha a felek papíralapú számlázásban állapodnak meg azzal, hogy a számlát előzetesen, tájékoztatás céljából elektronikusan is megküldik, akkor a papír alapú bizonylat tölti be a számla szerepét, tehát azt a számlakibocsátónak vagy személyesen vagy postai úton, nyomtatott formában is rendelkezésére kell bocsátani a számlabefogadó részére, kivétel, ha azt előzetesen a már említett távnyomtatás útján küldi?

Kérdésem továbbá az lenne, hogy a fent említett számlaküldési módokat jól értelmezem?

Válaszát előre is köszönöm!
Szabóné Pásztor Ágnes

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-26 09:29:03

Kedves Ágnes,
Sajnos Magyarországon az elektronikus számlázás szabályozása értelmetlenül bonyolultra sikeredett, jóllehet az alapját képező HÉA irányelvből ez nem következne. A témában született egy NAV-os állásfoglalás is, ennek alapján szerintem helyesek a gondolatai. Ezen kívül ajánlom szíves figyelmébe Dr. Szabó Tibor írt cikkét is, egy másik megközelítésben (Önadózó 2020/1. 25-30.oldal).
Válaszom a fenti tájékoztatók alapján: igen, ebben az esetben a számla szerepét kizárólag a személyesen, postán, távnyomtatással átadott bizonylat töltheti be.
Válaszom a józan ész és a gyakorlat alapján: bármelyik, akár a pdf-ben átküldött és a partner által kinyomtatott példány is (ki a fene fogja később megmondani, hogy kinek a nyomtatójából jött ki az a nyomorult számla, aminek a végeredménye mindenképp egy papír alapú bizonylat...).
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-26 09:39:16

Szakértői hozzászólás

piktor 2021-08-05 09:48:59

Kedves Attila!

Válaszát nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Szabóné Pásztor Ágnes

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra