Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Előleg jóváirás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

aranyrög 2021-01-16 15:39:38

Kedves Pap Attila!
Őstermelő aki negyedéves áfás előleget ad egy mgi gépre ,előleg szla kelte 2020.09.18.teljesités 09.18, elutalta,4.800.000,Ft ,az előleg jóváirásáról kiállított számla kelte 2020.10.21,(III negyedéves áfa után érkezett)teljesitése 2020.09.17, a gép zárt végű pü lizing alapján került az őstermelőhöz,rendben van e ha mi az előleg számla áfáját nem igényeltük vissza a III negyedévben (sok minden kérdés volt még)igy az előleg jóváirását is áfa nélkül könyveljük ,és a IV negyedévben a lizing cég számla alapján igényeljükl vissza az áfát?
Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-18 06:43:56

Szerintem nincs rendben. Nekem a dátumok is egy kicsit zavarosak (a jóváírt előleg teljesítési dátuma megelőzi az előleg teljesítési dátumát!?). Az előlegről szóló számlát szerepeltetheti 3.né-i bevallásban, az előleg jóváírásáról szólót pedig szerepeltetnie KELL a 3.né-i bevallásban. Ha mindkettőt a 3.né-i bevallásban szerepelteti, akkor ugyan nincs összességében rendezendő adó, de a bevallás más-más soraiban jelennek meg, így nem lehet a bevallásból kihagyni egyik számlát sem.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-18 06:53:46

Helyesbítek (nehezen forog az agyam ma reggel :(
Szóval az előleg számla leghamarabb a 3.né-i be mehet, a jóváírónak meg a 4.né-ibe kell kerülnie. Még ha mindkettő is egy bevallásba kerül (4.né), akkor is mindkettőt be kell vallani, mert a bevallás más-más soraiban jelennek meg.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra