Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Előleg visszafizetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

villandi2 2020-10-16 12:06:02

Tisztelt Szakértő!
Egy üzlet 2019 év elején előleget fizetett árura egy nagykereskedelmi cégnél, amely néhány hónap múlva bezárt (végrehajtás miatt). Az előleg értéke nettó 800e Ft volt. Idén a cég visszafizette az előleget (kiadási pénztárbizonylat) nettó 1M forint értékben. Pénzmozgás azonban nem történt, egy másik cég (vagy az előző által nyitott újcég, esetleg jogutód?) árut adott cserébe, 999e Ft értékben. Helyes-e, ha úgy könyvelem, hogy az előleg különbözetét 9632-re könyvelem, mint késedelmi kamatot, majd külön tételként lekönyvelem az új készlet vásárlást?
Kell(ene)-e az üzletnek bevételi pénztárbizonylatot killítania a visszafizetett előlegről, miközben pénzt nem kapott vissza?
Válaszát előre is köszönöm,
Andi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-17 16:17:21

Kedves Andi,
Mivel a korábban megfizetett előleg áruszállítását nem az eredeti cég végezte, feltehetően engedményezés történt (erről viszont értesíteni kellett volna a jogosultat). Az árut leszállító cég értékesítést végzett, számlázandó, melynek kiegyenlítése az előleg beszámításával történik. A különbözetként jelentkező 1eFt-ot vélhetően a jogosult elengedi, így egyéb ráfordításként számolandó el. Pénztárbizonylatot nem kell/nem lehet kiállítani, mivel a beszámításkor már nem történik pénzmozgás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra