Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Előre számlázás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2021-12-06 16:40:58

Tisztelt Szakértő,

Ügyfelem - művészeti tevékenységet végző BT - megrendelője kérte, hogy a jövő tavaszi koncertet számlázza le ügyfelem még az idén.
Azt válaszoltam, rendben, előlegként, akár 100%-ban.

Válaszukban azt kérték, hogy ha lehet, akkor ne előlegként számlázzunk, mert egy "idei kiadási előírányzat teljesítéseként" kívánják elszámolni.

Nos... a kérdéseim:

1.) Jól gondolom, hogy a legkorrektebb módja az elszámolásnak az előleg lenne?
2.) Ha számlázható az ügylet idén, mindenképpen szerepeljen rajta a tényleges teljesítés időpontja a szövegrészben, ugye? (a kiállítónál 2022.évi bevétel lesz, a befogadónál 2022.évi költség, elhatárolással... illetve, hogy Ők mit kezdenek vele, az nem ránk tartozik).
3.) Amennyiben a 2.pont szerint számlázható előre a szolgáltatás, mi legyen a számlára írt teljesítés időpontja, a koncert tényleges napja, vagy az átutalás időpontja? (utóbbi esetben jobb lenne díjbekérő alapján utaltatni, és a tényleges fizetés napi teljesítési dátummal számlázni, ha jól gondolom).

Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel:

Sz.Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-06 17:59:11

Kedves Éva,
A teljesítést megelőzően fizetendő és megfizetett pénzösszeg előlegnek minősül az Áfa tv. 59.§-a alapján. Az előre fizetés és az előleg közt az alapvető különbség az, hogy az előbbit a vevő önszántából teljesíti, az utóbbit meg a szerződésük szerint teljesítenie kell. Ha 100%-os előlegfizetés történik és a polgárjogi teljesítés (azaz a végső) is szerepel a számlán, akkor már nem lesz szükség végszámla készítésre (azaz ez csak egy lehetőség). Természetesen az előleg egyik félnél sem érinti a tárgyévi eredményt.
papattila

Szakértői hozzászólás

szorgere 2021-12-07 10:00:59

Köszönöm, Attila!
Ne haragudjon, de továbbra sem világos számomra, hogy mit jelent az előre fizetés. (az előleg és előre fizetés összehasonlításáról olvastam, előre fizetésként viszont azt az esetet említik, amikor a számlán - vagy a szerződésben - szereplő fizetési határidő előtt utal a vevő. Tehát pl. kapcsolódó kedvezmény elérése miatt - mint a sconto - lejárat előtt fizet). Arról az esetről nem esik szó, hogy ha a teljesítést, vagy akár a számlázást megelőzően fizet, akkor mi történik. Véleményem szerint ilyenkor KELL előlegszámlát kiállítani, az összeg banki jóváírásának napjára szóló teljesítési dátummal. Jól gondolom?
Bár esetünkben elkészülne a számla, és az alapján fizetne. Jól értem tehát, hogy ez a mi esetünkre vetítve mindenképpen előlegnek minősül majd, ugye?
Köszönettel:
Sz.Éva

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-07 16:25:32

Kedves Éva,
A lényeg, hogy jól értelmezi: mivel az Önök szerződése esetében a vevőnek a teljesítést megelőzően KELL (azaz nemcsak LEHET) utalni, így ez előlegnek minősül az áfa rendszerében.
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra