Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Előző időszaki sztornós vevőszámla és sztornós szállítói számla


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kmtk97 2021-10-13 18:09:12

Tisztelt Szakértő!

Több egymással ellentmondásos véleményt hallottam ezzel kapcsolatban, így kérném szíves segítségét.
Úgy tudom, hogy a költségek áfája utólag elszámolható, a kimenő számlák esetében önellenőrzésre van szükség ha lezárt áfa időszakot érintenek.
Azonban mi van abban az esetben, ha egy vevő sokkal később kerül sztornózásra? Akkor is önellenőrizni kell? (Ez ugyebár nem keletkeztet fizetendő áfát.)
Fordított esetben, mi van ha egy szállítói számla kerül sztornózásra? (Ekkor viszont ugyebár keletkezik, hisz egy lezárt előző bevallásban levonásra került az áfatartalom.)
Mely esetben szükséges önellenőrzés, és mely esetben számolható el adott hó elsejével a számla?

Előre is köszönöm szíves segítségét!
KM

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-14 16:00:01

Kedves KM,
A helyesbítő/érvénytelenítő számlák elszámolására az Áfa tv. 153/B.§ (vevők), illetve a 153/C.§ (szállítók) rendelkezik. Ennek alapján ha a fizetendő áfa utólag csökken, akkor annak hatása abban a bevallásban vehető leghamarabb figyelembe, amikor a helyesbítő/érvénytelenítő bizonylatot a jogosultnak átadják (azaz nincs önellenőrzés). Ha a levonható áfa utólagosan csökken, akkor abban a hónapban kell fizetendő adóként bevallani, amelyik hónapban a helyesbítő/érvénytelenítő bizonylatot a jogosultnak átadják (azaz nincs önellenőrzés).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra