Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Emelt összegű 75 ezer Ft KATA választása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ControlandFinance 2020-01-09 21:49:05

Tisztelt Szakértő,

A hatályos szabályok szerint ugye jól értelmezem az emelt összegű 75 ezer Ft-os KATA választása az a bejelentés hónapját követő 1 napjától él.
Pl Ha ma bejelenti akkor csak 2020 februárban lesz érvényes a választás?

Köszönöm a választ

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-12 14:12:14

Igen, a Katv. 7.§ (3a) alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

Balance 92 Kft 2020-01-28 02:15:43

Tisztelt Szakértő!
A KATA-ba történő bejelentkezéssel kapcsolatban felmerült, hogy az egyszemélyes Ügyvédi Iroda választhatja -e a KATÁT. A kérdés, hogy egyéni ügyvédként és KATA-s vállalkozóként egyszerre 2 helyen nem felelhet teljes vagyonával az ügyvéd.További kérdés, hogy az átjelentekezés előtt zárást követően mindent le kell adózni, és nem lehet tartozás más vállalkozás felé sem ugye ? (Végelszámolás szabályai szerint.)
Várom válszukat. Üdvözlettel Hegedüsné

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-29 05:29:39

Kedves Hegedűsné,
Igen, az egyszemélyes ügyvédi iroda is választhatja a katát. Valóban nem lehet egyszerre két jogcímen is korlátlanul felelős egy magánszemély, de ilyen nem is állhat elő a kérdésbeli esetben, mivel 1 ügyvéd vagy egyéni ügyvéd lehet, vagy ügyvédi iroda tagja, a kettőt szabályosan nem lehet egyidejűleg végezni, erre nem ad ki engedélyt a kamara (megjegyzendő azonban, hogy az ügyvédi iroda tagja általában véve nem tartozik korlátlan felelősséggel a társaság tartozásaiért). Ha arra gondolt, hogy hóközi váltás esetén a váltás hónapjában mindkét vállalkozási formában meg kell-e fizetni a katát, akkor a válasz az, hogy igen. A kata választhatóságának nem feltétele a tartozásmentesség. Ha az ügyvédi iroda tao-ból tér át katára, akkor a hónap végével zárást kell készíteni a Katv. 27-28.§-ai alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra