Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Engedményezés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kalmar01 2020-07-23 14:50:38

Tisztelt Szakértő!

Egy cégnek kölcsönből eredő tartozása áll fenn egy magánszeméllyel szemben, a magánszemélyt nevezzük "A"-nak. "A" magánszemélynek tartozása áll fenn "B" magánszeméllyel szemben. "A" magánszemély írásba foglaltatja, hogy a felé fennálló kötelezettségét a cég ne neki, hanem "B"-nek utalja abban a mértékben, amekkora tartozása áll fenn "B" felé. Ilyen ügylettel még sosem találkoztam, és nem tudom a cég könyvelésében miként kell ezt megjeleníteni?
Megtisztelő segítségét előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-28 05:07:10

Az engedményezés alapján "A" hitelező helyébe "B" lép. Ha nevesítve volt a főkönyvben, akkor egy vegyes tétellel át kell könyvelni a hitelező váltást. Ha nem volt nevesítve, akkor csak az analitikus nyilvántartásban kell a hitelező cserét átvezetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

kalmar01 2020-07-28 09:24:54

Köszönöm szépen, így járok el.

Üdv.
kalmar01

Felhasználói hozzászólás

kalmar01 2020-07-28 11:37:45

Az még eszembe jutott, hogy ilyen esetben mivel mi cégként fizetjük ki B felé a kölcsön összegét és az engedményezési szerződésben nincs említés arról, hogy az összeg tartalmaz-e kamatot (csak a pontos fizetendő összeg került részünkre meghatározásra) akkor nekünk ezzel kapcsolatban nincs semmi teendőnk, ugye? Ha ez az összeg kamatot is tartalmazott esetleg, akkor ezt B -nek kell majd az adóbevallásában feltüntetni és megfizetni?

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra