Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Értékvesztés vevőre


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mifer2 2020-05-22 16:05:56

Tisztelt Szakértő!
A Számviteli tv. 55. § (1) szerint értékvesztést kell elszámolni mérlegfordulónapon fennálló nem rendezett vevő követelésnél, ha ez tartós és jelentős összegű.
A vevő a fizetési felszólításokat, tértivevényes egyenlegközlőket nem veszi át, nincs felszámolás alatt. Tartozása 2018-ban keletkezett, 365 napon túli és 53 eFt. Az ügyvezető nem nyújtott még be ellene fizetési meghagyást.
A Számviteli tv. szerint, tartós az egy éven túli követelés,
jelentős tétel a számvitel politikában: amelynek értéke meghaladja a besorolásukhoz tartozó beszámolósor értékének (5 MFt) az 50 %-át és az értékük meghaladja a 30 MFt-ot.
Ezek függvényében is el kell számolni az ÉV-t, vagy a jelentős érték el nem érése miatt nem kell?
Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-25 05:06:20

Való igaz, az idézett törvényhely alkalmazásának egyik feltétele a "jelentős" minősítés, következésképp, ha a számviteli politikájukban meghatározott értékhatár alatt marad, akkor nem kötelező az értékvesztés elszámolása. Ugyanakkor számomra felvetődik egy másik kérdés, vajon helyes lehet-e az a szabályzat, amelyik (követelésenként) 30millió Ft felett húzza meg az értékvesztés elszámolási kötelezettséget? (Bevallom őszintén, nekem ettől függetlenül is nehezen értelmezhetők az Önök számviteli politikájuk idézett számai...)
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra