Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Eszköz értékelése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2021-03-26 10:16:42

Kedves Szerkesztőség! Évek óta befejezetlen beruházáson áll egy saját készíésű, fejlesztésű prototípus, ami sajnos nem vált be, ezért gyakorlatilag semmit sem ér. A bekerülési értéke eddig kb 3 M Ft volt. Kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan lehet az értékvesztést elszámolni? Köszönöm , Libsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-26 19:36:52

Kedves Libsi,
Ha nincs hulladékértéke, akkor az egyéb ráfordításokkal szemben kell kivezetni, gyakorlatilag le kell selejtezni (nem terven felüli écs lesz, mivel nem történt rendeltetésszerű használatba vétel, így számvitelileg nem minősül tárgyi eszköznek, annak ellenére sem, hogy a mérlegben a tárgyi eszközök között kell kimutatni).
papattila

Szakértői hozzászólás

azoli 2021-03-28 19:50:35

2000. évi C. törvény
"53. § (1) Terven felüli értékcsökkenést kell az immateriális jószágnál, a tárgyi eszköznél elszámolni akkor, ha
b) * az immateriális jószág, a tárgyi eszköz (ideértve a beruházást is) értéke tartósan lecsökken, mert az immateriális jószág, a tárgyi eszköz (ideértve a beruházást is) a vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált, vagy megrongálódás, megsemmisülés, illetve hiány következtében rendeltetésének megfelelően nem használható, illetve használhatatlan; "
- az idézett törvényhely szerint a terven felüli értékcsökkenés elszámolásának nem előfeltétele a beruházás aktiválása, azaz a beruházás feleslegessé válása miatti kivezetés is ebbe a kategóriába tartozik - természetesen csökkentve az esetleges hasznosítható hulladék értékkel.
Aranyosi Zoltán

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-03-30 05:44:45

Kedves Zoltán,
Köszönöm a helyesbítést!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra