Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

EU jutalék külföldi cég önszámlázás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

taxmanbt 2021-05-07 14:59:22

Kedves Pap Attila!

Egy kereskedelemmel foglalkozó magyar cég részére a német partner cég kiállított egy jutalék számlát önszámlázással (Commission-selfbilling). A két cég között van egy ügynöki szerződés, amely alapján a magyar cég szerez vevőt a német cég részére, és a német cég ennek a vevőnek közvetlenül értékesít, majd ebből a bevételből ad a szerződésnek megfelelő jutalékot, amelyről ő állítja ki a számlát önszámlázással a magyar cég helyett. Az áfa bevallásban (91+92 sor) és az A60(03. lapon) összesítő nyilatkozatban is szerepelni fog a számlán lévő összeg. Azt szeretném kérdezni hogy ebben az esetben van a magyar cégnek online számla adatszolgáltatási kötelezettsége erről a számláról?

Köszönöm.

üdv.
taxman

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-05-08 05:11:57

Kedves Taxman,
Nincs adatszolgáltatási kötelezettsége, mivel erre a számlára nem a magyar számlakiállítási szabályok vonatkoznak (Áfa tv. 158/A.§ és 10.sz.mell.1.).
papattila

Szakértői hozzászólás

taxmanbt 2021-05-09 13:22:05

Kedves Pap Attila!

Köszönöm szépen.

Üdv.,
taxman

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra