Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Eu működésről szóló szerződés 106. cikk (2) bekezdéshez kapcsolódó szolgáltatás áfa vonzata


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csontos123 2020-09-15 14:23:43

Tisztelt Önadózó!
Egy közszolgáltatási alapszerződést tartok a kezemben, amelyben a közszolgáltatásra kötelezett (megbízó) egy Önkormányzat, a közszolgáltató pedig egy 100% önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság. (A Kft. nem közhasznú, nem nonprofit).
Felek arra szerződnek, hogy Kft. közreműködik a kerületfejlesztési, valamint környezet- és parkfenntartási feladatok végrehajtásában, előkészíti a kapcsolódó területfejlesztéseket.
A szolgáltatás ellenértékeként a Kft., ahogy a szerződés fogalmaz: "Közszolgáltató a Közszolgáltatási Kötelezettség teljesítése ellentételezéseként Kompenzációra jogosult."
A Kft. nem számlázza ki az elvégzett szolgáltatását, hanem:
Felek az Európai Unió működéséről szóló szerződés 106. cikke (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatásra való alkalmazásáról szóló 2012/21/EU bizottsági határozat (HLL 7., 2012.1.11., 3. o.) alapján a szerződésben rögzítik azon kompenzációnak (költségkiegyenlítésnek) a mértékét, kiszámításának módját, teljesítésének módját és feltételeit, melyet az Önkormányzat anyagi juttatásként nyújt "Közszolgáltatónak", a Közszolgáltatási Kötelezettség Közszolgáltató általi teljesítésének ellentételezéseként annak érdekében, hogy a Közszolgáltatási Kötelezettségből eredő költségek fedezete és az Ésszerű Nyereség biztosított legyen.
A szerződésben azt is kijelentik, hogy a településfejlesztési, környezet-és parkfenntartási feladatok általános gazdasági érdekű szolgáltatásnak minősülnek. A Kft. pedig mint közszolgáltató. Az áfa törvény. Az áfa tv. 85§(4) alapján nem tudom besorolni

Önök szerint ez az eljárás helytálló?
Lehet közszolgáltató egy Kft. azért, mert közfeladatot lát el? Az áfa tv. 85§ (4) alapján nem közszolgáltatónak minősülő Társaság lehet más törvény/jogszabály alapján mégis közszolgáltató?
Lehetséges, hogy nem kell kiszámlázni, és áfát sem kell felszámítani az ilyen jogcímen befolyt támogatások esetében?

Köszönöm megtisztelő válaszukat,
Üdvözlettel:
Csontos Gabriella

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-15 20:06:41

Kedves Gabriella,
A közelmúltban erősítette meg az EUB is azt a korábbi kúriai véleményt, hogy egy magánjogi társaság a hatósági jogkörök átadása nélkül nem minősül közhatalom gyakorlására feljogosított szervezetnek (Áfa tv. 7.§), így az általa kifejtett közhatalmi tevékenység pénzügyi finanszírozása az önkormányzat (alapító) részéről áfa-köteles ellenértéknek minősül, áfa felszámításával számlázandó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra