Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Euro-s munkabér


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ksbt95 2022-08-05 10:47:49

Tisztelt Szakértő!
Abban kérném segítségét, hogy Magyar kft (Ft-ban vezeti könyveit) külföldön munkát végző munkavállalója jövedelmét euróban kapja. Az elszámolás milyen árfolyamon történik?
Munkavállaló munkabérét EURO-ban határozták meg
Az SZJA tv. 6. § (4) bekezdése szerint a külföldi pénznemben keletkezett bevétel…
–ha a bevétel adóelőleg-levonásra kötelezett kifizetőtől származik- a kifizető az adóelőleg megállapításhoz… a bevétel… megszerzése napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot, alkalmazza.
A kérdésem, hogy mi minősül a bevétel megszerzése időpontjának?
Pl. a 2022.augusztus havi bér estében a bér utalására szeptember elején kerül sor. Bevétel megszerzése napjának az átutalás dátuma számít, amikor a magyar kft. bankszámláján a terhelés megjelenik? Tehát az SZJA-t az augusztus15.-én jegyzett MNB árfolyam alapul vételével kell Ft-ra átszámítani, vagy a munkaszerződés megkötését megelőző hónap (július 15) az irányadó? Ha az utalás a hónap utolsó napjáig kifizetésre kerül (például előleg formájában), akkor mely árfolyam az irányadó?
Segítségét előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-05 11:54:55

Véleményem szerint mindkét eljárás alátámasztható jogszabállyal (én inkább a július 15.-i árfolyamot alkalmaznám). Alap esetben a jóváírás napja tekintendő szerzési időpontnak, így ezen érvelés alapján az augusztus 15-i árfolyam lenne alkalmazandó. Viszont van egy kisegítő szabály, miszerint a január 10-ig megszerzett bérjövedelem még előző évi jövedelemnek minősül és a következetesség elvéből kiindulva ezt minden hónapra célszerű alkalmazni. Így a július 15.-i árfolyam alkalmazása indokolt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra