Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Ev. Ausztráliában dolgozna


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2019-07-18 15:23:50

Kedves Attila!
Egy egyéni vállalkozó egy német cégen keresztül Ausztráliában végezne építési kivitelezési feladatokat, egy trambulin pályát építenének. A német vállalkozónak számlázna.
- a kérdésem magyar vállalkozói igazolvánnyal ezt megteheti így, hogy helyileg folyamatosan Ausztráliában dolgozik?
- Ha igen ÁFA területi hatályon kívül megjegyzéssel kell számláznia?
- ez az ÁFA keretbe nem számolandó bele, ha jól gondolom?
- és KATA -ként itt is vizsgálandó a munkaviszony?
köszönöm szépen:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-07-19 20:35:52

Kedves Szilvi,
Sajnos nincsenek ismereteim az Ausztráliában érvényes jogszabályi előírásokról, így a pontos teendők érdekében mindenképp indokolt egyeztetnie egy ebben jártas szakemberrel. Ugyanakkor a kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján 12 hónapnál nem hosszabb építőipari tevékenység esetében nem jön létre ottani telephelye az ev-nek, így itthon lesz adóköteles. Ami az áfa-t illeti a magyar Áfa tv. területi hatályán kívüli szolgáltatásról van szó, mivel a teljesítési hely Ausztrália lesz a 39.§ alapján. Ha az alanyi mentesség keretösszegére gondol, akkor igen, valóban nem számít bele. Igen, katásként ebben az esetben is vizsgálandó a burkolt munkaviszony ( a jogszabály nem szűkíti le belföldi kapcsolatra). Megjegyzendő azonban, hogy ha nem dőlne meg a törvényi vélelem, akkor sem tehet a NAV megállapítást, mert a munkavégzés Ausztráliában történik, azaz nem Mo lenne az illetékes joghatóság.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra