Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

EV fejlesztési támogatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

simonnefuzianita 2022-05-19 16:47:01

Kedves Attila!
Próbáltam korábbi kérdésekben visszaolvasni, de esetemre nem találtam megoldást.
Egyéni vállalkozó 2021-ben GINOP átmeneti támogatást nyert 6 havi bérköltségre és járulékai valamint eszközbeszerzésre. Az intenzitás 70%
A bérköltségek a 2021. október - 2022. március hónapokra (6 havi) vonatkoznak, az eszközbeszerzés 9 db, melyből 3 eszköz 2022-ben került beszerzésre.
Az elszámolható összköltsége a támogatói okirat szerint 3813814 Ft, az ehhez kapcsolódó támogatás összege 2669669 Ft.
2021-ben 667417 Ft előlegként kiutalásra került, a projekt elszámolásának határideje 2022.05.30., a pályázatíró jelen állás szerint még nem adta be az elszámolási dokumentumokat.
Egyéb iránt a támogató okiratban felsorolt eszközök bekerülési értéke is kevesebb, mint a beszerzést követő bekerülési érték, bár gondolom, hogy a támogatói okiratban rögzített összegek 70%-ból kell majd kiindulni.
Sajnos még ilyen támogatás ügyben nem volt tapasztalatom, miszerint előlegkifizetés történt és 2 évet érint a támogatási időszak.
Kérem szíves iránymutatását, hogy a folyósított előleget miként kell kezelnem (eredménybe nem számító bevételnek, vagy eredménybe számító), illetve a költségek elszámolhatóságát illetően milyen megoldás a jó (tárgyi eszközök értékcsökkenése)

Köszönöm válaszát:
Anita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-20 04:59:41

Kedves Anita,
Amíg nem történik meg az elszámolás a pályázat kiírójával, addig a kötelezettségek közt kell nyilvántartani az előlegként folyósított támogatást (azaz nem lesz adóalapot képező bevétel). A költségeket azok pénzügyi rendezésekor kell az általános szabályok szerint elszámolni, adóalapot csökkentő kiadásként. Ha megtörtént az eszközök beszerzése és használatba vétele, akkor a normál módon kell elkezdeni az értékcsökkenés elszámolását. Ha majd megtörténik az elszámolás (véglegessé válik a támogatás), akkor lesz adóalapot képező bevétel, illetve a tárgyi eszközök esetében a támogatással megegyező összegben ekkor lehet egy összegű écs-t elszámolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

simonnefuzianita 2022-05-20 08:29:41

Kedves Attila!
Köszönöm gyors válaszát!
Üdv: Anita

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra