Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ev ingatlan bérbeadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ihaszanita 2020-03-19 11:56:51

Kedves Attila,
Az alábbiakban kérnék segítséget:
Adott egy magánszemély aki eddig őstermelő volt, mellette ingatlant adott bérbe, ez nem lett a NAV felé jelentve bérleti szerződés alapján a kifizető levonta az előleget és év végi szja bevallásban bevallva.
1.) Le kellett volna jelenteni illetve kellett volna-e számlát kiállítania (őstermelői adószáma miatt)?
Őstermelői tevékenységét megszüntette.
Egyéni vállalkozási tevékenységet kezdett áfa-s egyéni vállalkozó lett.
2.) Le kell-e jelentenie a bérbeadást, mint nem ev-ként végzett tevékenységet illetve innentől kötelező számlát kiállítania (júliustól gondolom mindenképp kötelező lenne).
3.) Ha számlát állít ki a bérbeadásról (nem választotta az Áfa kötelezettséget bérbeadásra) kell-e szerepeltetnie az Áfa bevallásban a magánszemélyként végzett bérbeadásról kiállított számlát.

Köszönöm
Anita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-19 18:55:27

Kedves Anita,
1.) Igen, be kellett volna jelenteni, de az Áfa tv. 165.§-a alapján mentesül a számla kiállítási kötelezettség alól, ha egyéb számviteli bizonylatot (mondjuk egy bevételi pénztárbizonylatot) állít ki a bérbeadásról, függetlenül attól, hogy rendelkezett adószámmal.
2.) Igen az ev mellett is be kell jelenteni mint nem egyéni vállalkozóként végzett tevékenységet. Igen, júliustól már nem mentesül a számla kiállítása alól (feltéve, ha életbe is lép a jogszabály módosítás, tekintve a járvány hisztériát...).
3.) Igen, szerepeltetni kell.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra