Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

EV megszűnés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

cervusprint 2022-10-05 11:48:49

Tisztelt Szakértő!

Egyéni vállalkozó megszűntetné a tevékenységét 2022.10.31-el viszont 2017 évben vásárolt egy 4 millió fortint értékű ingatlant magánszemélytől, melyet felújítiott 2 millió forint értékben és itt áfa levonásra jogosult volt és élt vele, mivel az ingatlan bérbeadásra áfássá tételt választotta. Jelenlegi nettó könyv szerinti értéke az ingatlannak 5 millió Ft. Megszűnéskor milyen adóterhei keletkeznek a vállalkozásnak? Amennyiben magánszemélyhez kerül az ingatlan és esetleg ő magánszemélyként értékesíti akkor rá vonatkozhat az 5 éves adómentességi szabály?
Tisztelettel: Tóth Péter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-10-07 05:31:08

Kedves Péter,
Áfa: megszünéskor az ingatlan piaci értéke után áfa fizetési kötelezettség keletkezik (Áfa tv. 11.§ (2)d)).
Szja: a megszűnés miatt nem keletkezik adóköteles egyéni vállalkozói bevétele. Ha az ingatlant ezt követően értékesíti, akkor alkalmazhatja az 5 éves szabályt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra