Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

EV szünetelés ktg elszámolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Botosne76 2021-04-07 13:52:25

Tisztelt Szakértő,
Segítségét kérném abban, hogy ha SZJA adózású EV 2020.12.01-től szünetelteti vállalkozását és 2020.12.20-án vásárol és kifizet termékeket, amelyeket majd most áprilisban újra indítás után értékesíteni szeretne, akkor ez a költség melyik évben számolható el? 2020-ban vagy idén az újra indulás napján könyvelve?
Köszönettel:
Botosné Brigitta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-07 18:54:26

Kedves Brigitta,
Egyikben sem, mivel szüneteltetés alatt nem lehet az egyéni vállalkozói tevékenységet folytatni. Más lenne a helyzet, ha csak a kifizetés esne a szüneteltetés idejére (maga a vásárlás még az aktív időszakban történt volna meg), mert ebben az esetben ez 2020.évi költség lenne.
papattila

Szakértői hozzászólás

Botosne76 2021-04-07 19:19:49

Kedves Attila,
Köszönöm szépen válaszát!
Ebben azt esetben hogyan tudja értékesíteni legálisan? Hogyan tudja akár a teljes árukészletét egy másik vállalkozásnak eladni? Így a bevétel árbevétel lesz? Vagy magánszemélyként adás-vételi szerződés alapján? Így csak SZJA-t kell fizetnie a költség levonása után?
Köszönettel:
Botosné Brigitta

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-08 19:11:05

Ha értékesítésre szerez be árut, akkor az azt jelenti, hogy gyakorolja az egyéni vállalkozói tevékenységét, ami pedig tiltott szünetelés alatt. Ha mégis megteszi, akkor szünetelés alatt önálló tevékenységként lesz adóköteles, 15% szja-val és 15,5% nem felső korlátos szocho-val. Ha az árut már "élő" időszakban értékesíti, akkor vállalkozói bevétel lesz, de a beszerzés költségét nem számolhatja el.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra