Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Evás cég , Eva előtti eredménytartalékának kifizetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

boros_agnes 2019-12-21 17:22:49

Tisztelt Szakértő,
Evás cég rendelkezik az Eva adózás előtti- 2010-ben, társasági adóval adózott-eredménytartalékkal. Hogy célszerű kivenni osztalékként ezt az eredménytartalékot? Pl ha 2019.12.-hóban felveszik osztalékként hogyan adózik? Ha úgy döntenek ,hogy nem veszik fel csak a 2020 -ban milyen adót kell fizetni utána.
Köszönettel : B.Ágnes

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-22 09:56:49

Kedves Ágnes,
Dönthetnek úgy is, hogy még 2019-ben veszik ki osztalékként (csak olyan mértékig dönthetnek így, amennyire fedezetet nyújt az eva alatt megállapított, ki nem fizetett osztalék). Dönthetnek úgy is, hogy 2019-ben osztalék előleget vesznek fel, az eva előtti ET terhére. Dönthetnek úgy is, hogy 2019. után állapítják meg és fizetik ki osztalékként. A lényeg, hogy bármely esetben ugyanazok az adóterhek jelentkeznek: 15% szja és 17,5% szocho (a felső határig).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra