Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

Fejlesztési támogatás őstermelőnél


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Lucaro 2021-06-22 19:26:29

Tisztelt Szakértő!
Ha őstermelő mg-i termékek értéknövelése a feldolgozásban című pályázat keretében támogatásban részesül 2021. évben, akkor a kiutalt támogatást hogyan számolja el? Technológiáról van szó. A befolyás évében elszámolja bevételnek, majd azt elhatárolja és az értékcsökkenéssel arányosan számolja el a bevételt amikor az adott évben a jövedelmét állapítja meg? Vagyis nullázza az értékcsökkenést. Vagy 2021. évtől ezt a támogatást nem kell bevételként figyelembe venni, de a támogatással létrehozott tárgyi eszköz után a támogatással arányosan értékcsökkenést nem számolhat el? Mi van akkor ha ÖCSG átalányadózók kapják?
Válaszát előre is köszönöm.
R.Ani

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-25 09:44:19

Kedves Ani,
Az Szja tv. 7.§ (3) alapján a mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatban kapott támogatás nem számít bevételnek, függetlenül az adózás módjától. Az őcsg-kre szintén ez vonatkozik, hiszen az adókötelezettséget a tagok szintén az Szja tv. alapján állapítják meg.
papattila

Szakértői hozzászólás

Lucaro 2021-06-25 16:18:46

Tisztelt Szakértő!
Az nem számít, hogy fejlesztési támogatás? Kizárólag üzemi célt szolgál a támogatással megvalósított beruházás ugyan. Pl.: az őstermelő megvásárol egy feldolgozó technológiát. Kap rá 50 % támogatást. Kiadott 22000 egységet a technológiára. Kapott 11000 egységet támogatást. A 22000 egységű technológiát (választása szerint) nem az üzembehelyezés évében számolja el egyben, hanem 7 év alatt. Akkor a 22000 egység számolható el écsként, vagy a 11000 egység csak. Az előző válaszból azt a következtetést vontam le, hogy a 22000 egység 100%-ban elszámolható écsként, mint kiadás. Amit elszámolhatna az üzembehelyezés évében egyben is, de választása szerint 7 év alatt is. Jól gondolom?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-28 15:06:47

A válaszom azt jelenti, hogy a támogatás összege nem számít bevételnek, viszont értékcsökkenés alá sem vonható az ezzel egyező összegű beszerzési ár. Azaz a példabeli esetben 11.000 egység lesz az écs elszámolás alapja.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra