Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Felszámolás alatt álló cégtől ingatlanvásárlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

easy$$ 2020-10-29 23:08:48

Tisztelt Szakértő!

Egy vállalkozás, aki az ÁFA-t általános szabályok szerint számolja el (2-es adószám), felszámolási eljárás során meghírdetett ingatlant szeretne vásárolni (a terv tovább értékesités -egyenlőre még nincs a tevékenységében az ingatlan adás-vétel így az ingatlannal kapcsolatos áfa választás sem).
A felszámoló semmilyen infót nem akar megosztani a pályázokkal és még a nyilvános pályázati kiirásban sem tér ki az áfával kapcsolatosan semmire.
A NAV adatbázisában probáltunk keresgélni a felszámolás alatt álló cégről, de semmit nem találtunk, mert tőrőlt a cég adószáma.
Az Áfa tv. 142§ g) pontja rendelkezik arról, hogy felszámolás során értékesített eszközöket fordított ÁFA-an kell értékesíteni. Ez azt jelenti, hogy a vevőnél nem számit, hogy be van-e jelentkezve ingatlan Áfá-s értékesités alá v. sem?
Ha nem, akkor a vevő az általános szabályok szerint hogyan számolja el FAD-os vásárlást?
A felszámoló annyit mondott a felszámolás alatt álló cég törölt adószámával kapcsolatban, hogy majd a bizonylat számlával egy tekintet alá eső okirat lesz. Ezt mint vevő befogadhatjuk és egy ellenőrzésnél a NAV elfogadja?
Még egy utolsó kérdés, hogy ha magánszemély venné meg a fa-s cég ingatlanát, akkor áfásan v áfa nélkül értékesithet.

Várom mielőbbi válaszát!

Ildikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-30 10:54:11

Kedves Ildikó,
Első körben azt szükséges eldönteni, hogy a kérdésbeli ingatlan értékesítése adóköteles vagy adómentes. Ha adómentes, akkor el sem jutunk a 142.§ alkalmazandóságához, ugyanis ez a szakasz az adózás technikáját hivatott meghatározni. Ha adóköteles, akkor viszont biztosan fordítottan fog adózni. Belföldi fordított adózásnál az adó levonásához nem feltétlen szükséges számla, elegendő olyan bizonylat is, ami a fizetendő adó megállapításához rendelkezésre áll (Áfa tv. 127.§ (1)bb)). Magánszemélyre nem hárítható át az adómegállapítás kötelezettsége, így esetében fel sem merülhet a 142.§ alkalmazhatósága (142.§ (3)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra