Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Felszolgálói díj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

javito 2019-09-02 08:30:37


Kérdésem a vendéglátó ipari felszolgálási díj kifizetésére terjed ki.

A felszolgálási díj közreműködők közötti felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltetőnek a közreműködőkkel kell írásban megállapodni.
A felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül –az üzletben –közreműködőknek kifizetni.

A felszolgálási díj adózás utáni összegét fel kell osztani:

Kérdésem az lenne, hogy havonta a felosztás aránya változhat –e? Tehát pl: egyik hónapban az összes díjból egy pincér 5% majd következő hónapban 10% kap és így tovább.

Vagy akár lehet olyan, hogy egyik hónapban kap felszolgálási díjat másikban nem a pincér? Ha lehet ilyet milyen indokkal, milyen helyes eljárással?

Ha házhozszállítás történik, akkor is fel kell számolni a felszolgálási díjat?

A választ előre is köszönöm.

MI

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-09-02 15:42:30

Kedves MI,
A felszolgálási díj csak egy lehetőség, az alkalmazása nem kötelező. Ha kiszállítás történik, akkor nincs felszolgálás, azaz ilyen díj sem számolható fel. A szabályzat részleteiről a jogszabály nem ad iránymutatást, azonban ha megállapodásba (ami gyakorlatilag egy szabályzat) tudják foglalni azt a random kifizetési arányt, melyet a kérdésében említett, akkor nincs jogszabályi akadálya (bár én nehezen tudom ezt elképzelni, de ez eredhet az én korlátoltságomból is :).
papattila

Szakértői hozzászólás

Nem létező felhasználó 2019-10-01 15:24:25

Kedves Attila,
ezzel a témával kapcsolatban tud nekem segíteni? A felszolgálói díj tartalmazza a 15% nyugdíjjárulékot (azaz a felszolgálási díj összegéből le kell e vonni a dolgozótól a 15%-ot vagy meg kell fizetni utána, mintha munkáltatói teher lenne, vagy egyszerüsített foglalkoztatás? (kvázi ha 100 ft a felszolg díj, akkor 100-at kell adni a dolgozónak és a cég megfizet utána 15 nyugdíjjárulékot, vagy a 100-ból le kell vonni a 15-öt? Nagyon sok cikkben azt olvastam hogy le kell vonni, de ennek szerintem ellent mond a Tb törvény 19-es és 24-es paragrafusa. Szerintem meg kell fizetni utána.

Köszönettel

VJ

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra