Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Fizetésnélküli szabadság után terhességi táppénz


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bácsiné 2020-07-06 14:28:17

Egy kft a koronavírus járvány ideje alatt tevékenységét nem tudta végezni, tevékenység végzéséhez szükséges engedélyét a járvány idejére felfüggesztették. A Kft a dolgozóit munkanélküli szabadságra küldte. Egy dolgozója veszélyeztett terhes lett, betegállományba került így a tevékenység újraindításakor már nem állt munkába. A fizetés nélküli szabadság 30 napot meghaladó, így nincs folyamatos, megszakítás nélküli biztosítási jogviszony. A dolgozó a fizetés nélküli szabadság előtt 2 éves megszakítás nélküli biztosítási jogviszonnyal rendelkezik.
Kérdések:
- a kismama jogosult-e táppénzre, ha igen akkor milyen összegben
- szülési szabadságra jogosulttá válik-e
- GYED-re mikortól jogosult
Kérem, tájékoztassanak arról is, hogy ha nem jogosult táppénzre, szülési szabadság miatti juttatásra, akkor van-e mód arra, hogy méltányosságból kapja a juttatásokat. és milyen dokumentumokat mely hatósághoz kell benyújtani?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-06 20:17:42

Mivel 30 napon túli fizetés nélküli szabadságon volt a dolgozó (azaz 30 napot meghaladóan szünetelt a biztosítási viszonya) és a keresőképtelenségét megelőzően egyetlen napon sem volt biztosított a szünetelést követően, így nem jogosult táppénzre. Ettől függetlenül jogosult lesz szülési szabadságra, de CSED-re csak akkor, ha a baba a biztosítási jogviszonya helyreállta után születik meg (a 42 napos szabály itt nem lesz releváns, szerintem azon már túl vagyunk). Jelen esetben GYED-re csak akkor lesz jogosult, ha a CSED-re is. Az említett ellátások hiányában az anyuka GYES-re jogosult. Amely ellátásra nem lesz jogosult, méltányosságot lehet kérni a Kormányhivataltól, hiszen valahol a kezdeti ok a veszélyhelyzet volt, melyet súlyosbított egy munkáltató részéről átgondolatlan döntés (egy várandós nő esetén egyértelműen méltánytalan és egyben jogsértő is a fizetés nélküli szabadságra vonatkozó "megállapodás", amely a valóságban inkább annak a munkáltató részéről történő elrendelése). Szélsőséges esetben a munkáltatót eredményesen lehet perelni, ha a méltányossági kérelem is elutasításra kerül.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra