Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Főállású személy meghatározása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

nyufi 2020-04-02 10:05:03

Kedves Szakértő ! Kérdésem a 2010. évi LXXV. törvény 1. § (2) a) pontjában található főállású személy meghatározásához kapcsolódik. A törvény az Mt.-re hivatkozik, amelyben ez a szóhasználat konkrétan nem található. Ki minősül főállású személynek? Olvasataim szerint a főállású személy a munkaviszony keretében foglalkoztatott teljes vagy részmunkaidős személy. Jól értelmezzük, ha a 20 órás munkaviszony keretében foglalkoztatott személyt ( esetünkben 3 fő ) főállásúnak tekintjük, és az efotörvény 1. § (2) b) pontjában meghatározott létszámkorlátot vesszük figyelembe?
Köszönöm válaszát ! Üdvözlettel Preininger Edit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-02 11:05:44

Kedves Edit,
Idevonatkozó fogalmi meghatározás hiányában a szavak hétköznapi jelentésére kell hagyatkoznunk. Ennek alapján én is úgy értelmezem, hogy a "főállású" jelen esetben az jelenti, hogy normál Mt-s, állandóra bejelentett munkavállaló, akár teljes, akár részmunkaidős.
papattila

Szakértői hozzászólás

bencehornyik 2022-08-12 12:55:26

Kedves Attila!
A kérdésre keresve megtaláltam az Önadózó cikkét és mint előfizető, a válaszához kapcsolódóan bennem tovább motoszkál a kérdés, hogy mire gondolt a jogalkotó a nem túl szerencsés megfogalmazáskor.
Tekinthető-e a törvény szellemében "főállásúnak" a részmunkaidős munkavállaló valóban vagy csak teljes - tehát más adószabályokban használt fogalomként lásd kisadózó vagy egyéni vállalkozó, társas vállalkozó Tbj. szerinti biztosítási jogviszonya esetén - a heti 36 órát elérő munkaviszony számít "főállásnak"? Mire alapozza a "részmunkaidős" jogviszony Mt. szerinti "főállásnak" minősítését? Mitől minősül Mt. szerint főállásúnak ha azt a jogszabály nem szabályozza? Válaszát köszönöm! Hornyik Bence, adószakértő

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-15 17:32:37

Kedves Bence,
Ismereteim szerint egyik adótörvény sem használja a "főállású személy" fogalmát (még a KSH útmutatóban sem találtam ilyet), így nem látom okát pl. a Tbj. bárminemű figyelembe vételének sem. Sajnos ilyenkor marad az ötletelés. Mivel nincs jogszabályi szűkítés a jelző tartalmát illetően, én vettem magamnak a bátorságot, hogy minden tipikus (normál) Mt-s foglalkoztatottat ide számítsak (amit jogszabály nem tilt vagy korlátoz, azt elméletileg lehet), függetlenül a heti munkaidő hosszától. Ennél tudományosabb magyarázattal sajnos nem tudok szolgálni :(
papattila

Szakértői hozzászólás

KGZS76 2023-04-06 11:20:25

Kedves Attila,

Nekem is volnának kérdéseim a témával kapcsolatban: nyugdíjas munkaviszonyban foglalkoztatottat, főállású foglalkoztatottnak lehet tekinteni? Ugyan nincs rá bejelentési kötelezettség. 2 heti 20 órás nyugdíjas foglalkoztatott legalább egy főállású személynek minősül? Köszönettel Kristófné Gonda Zsuzsanna

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra