Gyorskérdés
TÁMOGATÁSOK - Támogatások, pályázatok

Földalapú támogatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

universalstudio 2020-02-10 15:17:19

Tisztelt Szakértő!

A következőben szeretném a segítségét kérni:

Egy katás egyéni vállalkozó (teljesen más tevékenységi területtel )most vásárolt földet,mint őstermelő, amely után területalapú támogatást fog igényelni. A kérdésem, hogy mivel katás tevékenységéhez nincs köze, ennek ellenére a 12 milliós kata bevételi értékhatárba ezt figyelembe kell venni? Illetve kell-e valamilyen módon ez után adózni?
Köszönettel:
Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-11 16:24:21

Kedves Szilvia,
A leírtak alapján őstermelőként kapja az említett támogatást, így az nem számít katás bevételnek. Hogy adóznia kell-e utána az szja-ban azt az dönti el, hogy az őstermelésből mennyi egyéb bevétele származik. Ha a támogatások nélküli őstermelői bevétele nem haladja meg az évi 600eFt-ot, akkor be sem kell vallani, azaz adómentes.
papattila

Szakértői hozzászólás

suranyi 2020-08-24 17:02:02

Tisztelt Szakértő !
Előző témához kapcsolódva, ha a terület alapú támogatást nem őstermelő, csak egyéni vállalkozó kapja, akkor az SZJA köteles árbevétel?
Én a 1953-as bevallás 13-01 lap 12. sorban jelöltem, hogy nem vesz igénybe de minimis támogatást, viszont a 13-08-as lapon beírtam a támogatás összegét, és a támogatás típusát, és az összeget, de nem hozta hibának, hogy nem tettem be az adóköteles jövedelembe. Kérném segítségét, mit rontottam el? Köszönettel, Surányi Borbála Önadózó előfizető

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-08-29 05:53:35

Kedves Borbála,
Igen, adóköteles egyéni vállalkozói bevételnek minősül, ha mint egyéni vállalkozó kapja. Az 53-as bevallást is ennek megfelelően kell javítania.
papattila

Szakértői hozzászólás

SBea 2021-04-20 19:29:31

Tisztelt Szakértő!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy kell-e az őstermelőnek szocho-t fizetni 2020 évre, ha csak terület alapú támogatást kapott, más, őstermelésből származó bevétele nem volt.
Köszönettel:
Beáta

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-21 06:15:49

Kedves Beáta,
Nem kell, mivel nem keletkezik adóköteles jövedelme (Szja tv. 23.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

banfi_eva 2021-11-30 11:40:00

Tisztelt Szakértő!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy 2021-től mindenkiazt hangoztatja, hogy a területalapú támogatás nem bevétel. Az őstermelő esetében így van ,de ha az őstermelői tevékenységet egyéni vállakozóként végzi akkor is igaz, hogy nem bevétel? És a KATÁ-s egyéni vállalkozónál , a tevékenysége mezőgazdaság ? Nagyon köszönöm a segítséget:, szép napot: Éva

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-01 08:15:33

Kedves Éva,
Az Szja tv. 7.§ (3)-e egyértelműen kizárólag az őstermelő mezőgazdasági tevékenységével kapcsolatban kapott támogatást mentesíti az adózás alól ("...azzal, hogy nem kell bevételként figyelembe venni a mezőgazdasági őstermelő által e tevékenységével összefüggésben kapott támogatás összegét").
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 7 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra