Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított adózás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

zsanna 2022-05-03 14:10:58

Tisztelt Szakértő!
A társaságunk, mint „Fővállalkozó kivitelező” megbízást kap a „Megrendelő” cégtől épület és bútorasztalos gyártási és szerelési munkák elvégzésére. A Felek a szerződésben rögzítik, hogy a vállalkozási díjra eső mindenkori ÁFA a hatályos jogszabályoknak megfelelően fizetendő, a 2007 évi CXXVII. Áfa Tv. 142.§ (1) bekezdés b) pontja alapján az Áfá-t a szolgáltatás igénybevevőjeként a Megrendelő vallja be és fizeti meg. Megrendelő” a szerződésben nyilatkozik, hogy a projekt keretében megvalósuló épület felújítás bejelentés köteles és az Áfa tv.142. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a fordított adózás alkalmazásának a feltételei fennállnak. Mindezeket figyelembe véve a kérdésem az, hogy alkalmazható-e egységesen a teljes munkára a fordított adózás vagy meg kell bontani a munkákat Bejárati ajtó, belső ajtók, falbélletek, lépcsők fordított áfás. Falburkolatok, méretre készült beépített bútorok egyenes áfás. Vagy a szerződés értelmében minden fordítottan adózik? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-03 19:33:48

Mivel egyetlen vállalkozási szerződés alapján készítik el és építik be az asztalosipari termékeket, így csak egyféle (áfa) adózás lehet szabályos. Bár a részletek ismerete nagyon fontos lenne, de a leírtak alapján a fordított adózás szabályai tűnnek alkalmazandónak. Érdemes lenne a szerződést úgy kiegészíteni, hogy hangsúlyosan kerüljön rögzítésre, építőipari szolgáltatásra szerződnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra