Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított áfa, napraforgó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

koan 2022-08-11 11:40:59

Tisztelt szakértő!
Hogyan lehetséges az, hogy az egyik vásárlásnál nagykerből vásárolt napraforgót 27%-os áfával veszem, a következőnél meg áfa mentesen fordított adózással? A nagyker wbshopjában is 27%-al van értékesítve. Akkor én is értékesíthetem kiskerként áfa mentesen, amikor én áfás vagyok? Vagy csak elrontották a számlát? Válaszát nagyon köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-11 15:08:16

Ez csak tévedés lehet: ugyanazzal a vtsz-szel csak egyféleképp adózhat. A 1206 alá sorolt napraforgó-mag fordítottan adózik!
papattila

Szakértői hozzászólás

koan 2022-08-12 09:54:38

Ez nekem még mindig nem egyértelmű. Tehát a nagyker nekem, mint kiskernek adhatja fordítottan a terméket? Ami azt jelenti, hogy én fizetem ki utána az áfát ha a vevőnek értékesítem és nem tudok visszaigényelni?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-08-12 14:17:19

Nem egészen. Amikor megveszi fad-osan a nagykertől, akkor ez után Önnek kell az áfa-t elszámolnia (+/-), azaz ténylegesen fizetendő áfa-ja nem keletkezik. A nem adóalanyi és az alanyi mentes vevőjének meg áfa felszámításával értékesíti, hiszen -adóalanyiság hiányában- nem tudja rá áthárítani az adómegállapítás kötelezettségét (143.§ (3)). Viszont ha XY Kft a vevője a kisker üzletben, akinek "2"-es az áfa státusza vagy tárgyi mentesként "1"-es, akkor Önnek is fad-osan kell értékesítenie.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra