Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Forgalomhoz kötött termékátadás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Tuzi1903 2022-05-06 10:21:43

Tisztelt Szakértő!

Adott egy webshop, ahol sávosan meghatározva X mennyiségű termék vásárlása után egy terméket, Y mennyiségű termék megvásárlása után 2 terméket ingyen adnak.
Érdeklődnék, hogy ez számlázásnál mivel forgalomhoz van kötve, úgy történik, hogy az "ingyenesen" adott terméket teljes áron szerepeltetem és adok rá 100 % árengedményt és akkor végül az X+1 terméket X áráért kapta meg? És akkor nincs áfafizetési kötelezettség az ingyen átadott termék után? Vagy pedig nulla forintért szerepeltetem? Ebben az esetben mi a helyzet a fizetendő áfával?
Ha áfakörös a vállalkozás, akkor áfalevonási jog az "ingyen" átadott terméknél keletkezik e?
Számvitelileg hogyan könyvelem az átadott terméket? T82-K2 ?
Társasági adó szempontjából keletkezik e adóalap? Növelő tétel lesz e?

Illetve akkor mi a teendő számlázásnál és milyen áfa, tao fizetési ill. levonási jogok keletkeznek, ha kisértékű terméket ad minden vásárlónak forgalomtól függetlenül?

Köszönöm előre is válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-07 11:31:29

A kérdésben egy természetben nyújtott azonnali árengedményről van szó. Az Áfa tv. nem határozza meg a számlán való megjelenítés kötelező formáját. Az egyik szabályos lehetséges megoldás, ha teljes értékkel tüntetik fel az ajándék terméket is, majd egy külön tételben az árengedményt. Az ilyen árengedmény csökkenti az áfa alapját (Áfa tv. 77.§ (3)). Az adott termékhez kapcsolódó áfa levonási jogot az árengedmény nem befolyásolja. Tao-ban nincs adóalap korrekciós kötelezettség. Számvitelileg ugyanúgy elábé a bekerülési érték, csak a nettó árbevétel lesz kisebb az árengedmény miatt.
Ami a kis értékű termékek ingyenes átadását illeti, az Áfa tv. 11.§ (3) alapján ez nem minősül termékértékesítésnek, következésképp nem keletkezik áfa fizetési kötelezettség (még számlát sem kell róla kiállítani) és a beszerzés áfa-ja is levonásba helyezhető. Ugyanakkor ha már beszerzéskor ismert, hogy ingyenes átadásra fogják hasznosítani a kis értékű terméket, akkor a 120.§ főszabálya alapján nem áll fenn áfa levonási jog.
papattila

Szakértői hozzászólás

Tuzi1903 2022-05-11 13:51:38

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra