Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

FVM támogatás , állatorvos számlája


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Űrdongó 2021-10-06 11:30:23

Tisztelt Attila,

Állatorvos állateü-i tevékenységről állít ki számlát, áfásan. Ezt bekönyvelem az 52 és 466 számlákra a szállítóval szemben.

A számla megjegyzés részénél szerepelteti az alábbi szöveget: " Teljesítési igazolás: Alulírott támogatásra jogosult igazolom, hogy a 148/2007. ( XII. 8. ) FVM r. szerinti teljesítés megtörtént. Az ÁFÁ -t átutalom . "
Ennek megfelelően csak az áfa összegét várja utalni. Tehát nekem könyvelnem kell a számla nettó összegét támogatásként ? T 45 K 96 ?

A kormányrendeletben ezt találtam:
(7) * Az engedélyes a kedvezményezett részére az elvégzett szolgáltatásról számlát állít ki, amely tételesen tartalmazza az állatfaj megnevezését, az állategészségügyi szolgáltatás 1. számú melléklet szerinti megnevezését, ellenértékét, valamint a szolgáltatás ellenértékének támogatástartalmát. A támogatástartalom nem haladhatja meg az adott támogatási jogcímhez az 1. számú mellékletben meghatározott maximális összeget. A kiállított számlákon - a C001 technikai kóddal jelölt, sertés, baromfi vagy vágóhídra szállított szarvasmarha vonatkozásában elvégzett állat-egészségügyi szolgáltatásokról és a laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatról kiállított számlák kivételével - szerepelnie kell a kedvezményezett nyilatkozatának, amellyel a szolgáltatás teljesítését igazolja.

(8) A kedvezményezett az engedélyesnek a bruttó számlaérték és a támogatástartalom különbözetét fizeti meg. A támogatási keret kimerülése, illetve valamely jogosultsági feltétel nem teljesítése esetén a kedvezményezett köteles az engedélyes részére a számla teljes összegét kifizetni.

A kérdésem arra vonatkozik, hogy a támogatás részt ( a számla nettó összegének megfelelő ) ez alapján 96-ba könyvelem - e ? Ill . helyes - e a számlázási eljárás, hogy összegszerűen nem tűnteti fel a támogatási összeget, csak utal rá annyiban, hogy az Áfa összegét kéri csak utalni ?

köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-06 13:44:54

Igen, a támogatást úgy kapják meg az állattartók, hogy a nettó összeget meg sem kell fizetniük a kezelést végző állatorvosnak. Ezt két vegyes könyvelési tétellel tudják a könyvekben rögzíteni: 1. támogatás előírása T368-K96, majd a szállító pénzügyi rendezése T454-K368. Jóllehet a rendelet nem tartalmaz (én nem találtam) olyan előírást, mely szerint a támogatástartalmat külön fel kellene tüntetni a számlán, de mindenképp indokolt hivatkozni a vonatkozó FVM rendelet számára.
papattila

Szakértői hozzászólás

Űrdongó 2021-10-06 14:12:27

Köszönöm szépen a gyors választ.
A rendelet számára hivatkozik , de tény, hogy nem tűnteti fel tételesen a támogatástartalmát.
A kormányrendelet fent idézett részében : " Az engedélyes a kedvezményezett részére az elvégzett szolgáltatásról számlát állít ki, amely tételesen tartalmazza ... az állategészségügyi szolgáltatás megnevezését, ellenértékét, valamint a szolgáltatás ellenértékének támogatástartalmát. "
Ez nem pont azt jelenti, hogy a számlában mínusz összeggel fel kellene tüntetnie a támogatás összegét, áfa nélkül természetesen.
A NÉBIH pl. így jár el, de a kérdés az az lenne pontosan, hogy ha ezt nem teszi , hanem csak utal rá, hogy a nettó értéken a támogatás miatt nem , csak az áfa összegét kéri utalni, akkor számviteli szempontból helyes- e még ez a számla ?
Köszönöm !

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-07 13:02:52

Lehet, hogy ezt jelenti. Mindenesetre évek óta enélkül állítjuk ki a számlákat és senki nem kifogásolta, se a Kincstár, se az ügyfelek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra