Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Generálkivitelezés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

adomerlegelo 2021-03-31 09:06:57

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi témában kérném a segítségét;
Megrendelő („A” társaság) megállapodik Generálkivitelezővel („B” társaság) családi házak építésére. „A” társaság tulajdonában van a telek, a kész házakat ő értékesíti a magánszemélyek felé, az előlegszámlákat is ő állítja ki.
„B” társaság év közben elszámolja a felmerült tételeket (anyagköltség, vállalkozóknak kiadott munkák, egyszerűsített foglalkoztatás, stb) költségként, az „A” társaság felé előlegeket számláz.
Év végéig a családi házak nem készülnek el.
Kérdésem, hogy „B” társaságnál év végén hogyan kell , milyen módszerrel nyilvántartásba venni a befejezetlen családi házakat.
Sok cikket elolvastam, de még mindig nem egyértelmű. Ha könyvelési tételeket is tudnának írni azt nagyon megköszönöm.
Esetleg tudnak ajánlani szakcikket, szakkönyvet ahol ezzel a témával foglalkoznak, ahol könyvelési tételek is vannak.
Dr. Csátaljay Zsuzsanna könyvét már megvettem, a fogalmakban és az ÁFÁ-ban nagy segítség volt, de a könyvelési tételekre itt sem találtam választ.
Segítségét köszönöm.
Üdvözlettel
Szalay Ilona Margit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-02 13:43:05

Kedves Ilona,
Ha az "A" társasággal kötött szerződés megfelel a Szt. 3.§ (4)11.pontjában rögzített fogalmi meghatározásnak, akkor a teljesítési fokkal arányos árbevételt el kell határolni a tárgyévre (T391-K92). Ha szerződés nem ilyen (mert mondjuk nem "A" határozhatja meg a felépítendő házak meghatározó jellemzőit), akkor "B"-nek befejezetlen termelésként kell készletre venni a még át nem adható házakat (T2-K581).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra