Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Gondoki lakásból szszolgálati lakásra való átminősítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

35675 2021-09-17 08:26:32

Kedves Attila!
Segítségét szeretném kérni, társasházi közös tulajdonba lévő ingatlan (lakótelepi lakás) adózásával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban már tettem fel kérdést, de a társasház semmiképpen nem szeretne adót fizetni sem a gondok. Ezért a közös képviselet kitalálta, hogy nem gondnoki, hanem szolgálati lakást csinál a tulajdonosok birtokába lévő ingatlanból.
Az ingatlanba gondok lakik, kit szeretnének ingyen lakáshoz juttatni családjával – (feleség) együtt.
A gondnoki teendőket napi 8 órás munkaviszonyba látja el a gondok (jóval a minimálbér feletti díjazással). A házban 6 lift működik a liftek egy távfelügyeleti szolgáltatóhoz van bekötve, akinek ezért távfelügyeleti díjat fizet a társasház. A lakhatást a liftekre való hivatkozással indokolja, hogy „ha valaki beszorul a liften akkor legyen aki ki tudja menteni.
A kérdésem az, hogy melyik megoldás lenne a társasháznak a legkedvezőbb adózási mód.
- ha ingyen lakásként – piaci értéken történő adózása,
- a gondnoki lakást átminősíteni szolgálati lakásként,
- vagy bérleti szerződés megfizetése mellett.
A gondok bejelentett állandó lakása Budapest. A munkavégzés helye is Budapest.
Köszönettel Margit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-20 09:06:46

Kedves Margit,
Értelmezésem szerint a kérdésbeli lakás nem minősülhet sem szolgálati lakásnak, sem munkásszállásnak, így nem alkalmazható az Szja tv. 1.sz.mell. 8.6.f) pontjában foglalt adómentességi szabály. Ha nem számlázzák ki a dolgozónak a bérlet piaci értékét, akkor a különbözet munkabérként lesz adó- és járulékköteles (ha ingyen lakik ott, akkor a teljes piaci érték lesz az alap).
papattila

Szakértői hozzászólás

35675 2021-09-21 11:07:24

Köszönöm a válaszát én is így gondoltam, de a közös képviselőt 2011 év óta nem tudom meggyőzni arról tényről, hogy szerződést kell kötni a gondokkal és az adókat be kell fizetni. Ennek hiányában konkrétan ettől az időponttól nincs bevallás. Megerősített abban, hogy jól döntöttem amikor is a könyvelési szerződésemet felmondtam.
Köszönettel Margit

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra