Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Göngyöleg


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kezdokonyvelo2022 2023-03-22 18:03:07

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben göngyöleg visszaváltásáról a szállító (önálló bizonylatként) kiállít egy mínuszos számlát, akkor azt az Áfa tv. 153/C. §-a szerint a vevőnek mint fizetendő adót növelő tételként kell figyelembe vennie, azonban mi a helyzet akkor, ha a szállító az italtermékek értékesítéséről kiállít egy számlát, amelyen a göngyöleg visszaváltását ugyancsak feltünteti (tehát vannak pluszos tételek az italokról és a visszaváltott göngyölegekről mínuszos tételek), akkor vevői oldalról - a könyvelést tekintve - beszélhetünk fizetendő adó növeléséről, vagy csak levonható áfát kezelünk (a visszaváltott göngyölegek áfájával csökkentetten)? Ha a kontírzásában segít, külön köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-24 06:12:03

- Önálló mínuszos bizonylatot csak helyesbítő számlaként lehet szabályosan kiállítani. Ennek áfa elszámolására a 153/C.§-ban foglaltak az irányadók.
- Ha egy számlán belül van göngyöleg visszavétel, akkor az a pozitív összegek áfa-ját csökkenti, azaz ennyivel kevesebb előzetes áfa helyezhető levonásba az adott számla alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra