Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

GYED- többes jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

trifi 2020-12-01 13:39:15

Tisztelt Szakértő!
Heti 36 órát elérő munkaviszony mellett 2019 májusában egyéni vállalkozó lettem. Néhány kisebb vállalkozó könyvelésére terjed ki ez a vállalkozás. 2019 szeptemberében viszont terhes lettem. 2020 február 1-től veszélyeztetett terhességgel a főállásomból táppénzre kerültem és gyakorlatilag a szülésig feküdnöm kellett. A vállalkozásomban nem tudtam volna személyesen dolgozni ezért felvettem anyukámat aki szintén könyvelő. A mai napig ő viszi a hátán a meglévő néhány ügyfelem ügyét. November 1-től már GYED-en vagyok a főállásomból. Mivel teljesen lefoglal a 6 hónapos kisfiam, biztos, hogy még jóideig nem tudok személyesen részt venni a vállalkozásomban.
Jól gondolom, hogy mivel nem veszek részt személyesen a vállalkozásban, ezért nem kell magam után járulékot fizetnem?
Kell-e jelentenem és ha igen hogyan, a fent vázolt helyzetet a NAV felé T101E, 2058, T1041-es nyomtatványokon, hogy a későbbiekben ne legyen ebből gond?

Köszönettel:
Beáta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-01 19:02:34

Kedves Beáta,
Igen, jól gondolja: ha a munkavállalója útján végzi az egyéni vállalkozói tevékenységét, akkor kaphat jogszerűen CSED-et és mentesül ez idő alatt a minimálbér kötelező járulékai alól. Igaz lesz ez a GYED ellátásra is (ez alatt már dolgozhatna, de akkor beállna a minimál kötelezettség). Először is be kell jelenteni, hogy a táppénz igénylésétől kezdve főállású ev-vé vált (20T101E+20T1041), majd a havi 58-asokat a kieső idővel kell beküldeni. Megjegyzendő, hogy táppénzre orvosi igazolás birtokában az egyéni vállalkozásában is jogosult lehet(ett volna). CSED/GYED-re nem, mivel nem lenne meg a 365 nap.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra