Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

GYED alatt 2. gyerek


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

taxmanbt 2019-11-30 14:45:09

Kedves Pap Attila!

Az egyik cégnél, egy munkavállaló anyuka jelenleg GYED-en van az első gyermekével, de közben terhes lett. A második gyermek még az első gyermek 2 éves kora előtt fog megszületni. Azt szeretném kérdezni hogy ilyen esetben igényelnie kell a CSED-et a második gyerek születésétől és utána a GYED-et, vagy megvárja hogy az első gyerek elérje a 2 éves kort (kb. 2 hónap a második gyerek születése után), és utána igényelje a második gyerek után a CSED-et (a fennmaradó időre) és majd a GYED-et?
Milyen bejelentési kötelezettsége van a munkáltatónak ebben az esetben?

Köszönöm.
üdv.,
taxman

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-30 15:41:34

Kedves Taxman,
Szerencsére már egy jó ideje párhuzamos babás ellátásokat is lehet igényelni, azaz az első gyermek után járó GYED mellett megigényelhetik a második után járó CSED-et is. Csak annyit ír elő az Ebtv., hogy 1 kézben kell lennie az ellátásoknak, azaz mindkettőt az anyukának kell kérnie. Az új ellátást a munkáltatónak kell indítania az általános szabályok szerint, ha pedig kifizetőhely, akkor neki kell számfejtenie is.
papattila

Szakértői hozzászólás

taxmanbt 2019-12-03 14:56:24

Kedves Pap Attila!

Köszönöm szépen.

üdv.,
taxman

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra