Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

GYES mellett egyéni vállalkozó járuléka


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

simonnefuzianita 2020-05-08 10:31:41

Tisztelt Szakértő!
Véleményét szeretném kérni az alábbi eset tisztázásban:
EV 2019. márciustól már a GYES idejét tölti mely lejárt volna idén márciusban, azonban a vírushelyzet miatt az meghosszabbításra került. A vállalkozása tevékenységi köre ingatlanközvetítés és egyéb pénzügyi szolgáltatás (lakástakarék szerződések stb.). A 2019-ben volt alkalmazott adniminsztrátor munkakörben. A kérdés az lenne (mert ebben nincs egyetértés), hogy a vállalkozónak GYES mellett a kötelező minimum járulékot meg kell-e fizetni arra az időszakra amely időszakban tevékenységét folytatta (ingatlanközvetítés + lakáskassza szerződések megkötése) függetlenül attól, hogy alkalmazottat foglalkoztatott? Én azon az állásponton vagyok, hogy mivel ez a tevékenység végzettséghez kötött, így annak folytatása és az abból adódó bevételszerzés a vállalkozó személyes részvételét igényli annak ellenére, hogy irodai ügyintézőt alkalmaz, főleg abban az esetben, ha az alkalmazott nem rendelkezik ehhez a tevékenységhez szükséges végzettséggel.
Kérem szíves iránymutatását fenti kérdésben az eset tisztázása okán.
Köszönettel: Simonné Füzi Anita

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-09 13:28:32

Kedves Anita,
Osztom az álláspontját: ha megvalósult a vállalkozó személyes közreműködése (és egy szakmai képzettséget igénylő tevékenységnél ez elég könnyen bizonyítható), akkor a GYES nem menetesít a minimálbér kötelező járulékai alól.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra