Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

GYES melletti EV


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kelemeneva1 2022-06-10 12:31:00

Kedves Attila!
36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkező magánszemély jelenleg "GYES"-en van, de egyéni vállalkozást szeretne indítani, ahol személyes folytatna munkavégzést.
Ez esetben ő lehet átalányadózó EV, és ha az átalányadó alapja 1 millió alatt van mentesül a járulékfizetés alól vagy jobb ha KATA adózást választja és megfizeti a 25.000,- Ft kisadót. Jelent-e valamit hogy igaz van főállása, de fizetés nélküli szabadságon van, ez a státusz megállapításánál fontos?
Köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-10 19:36:48

Ha a munkaviszonyában inaktív állományban van a GYES miatt, akkor nem teljesül a 36 órát elérő tényleges foglalkoztatása, így átalányadózóként 1,2 millió számított jövedelemig ugyan nem keletkezne szja fizetési kötelezettsége, de a minimálbér járulékait minden hónapban meg kellene fizetnie. Ha katát választana, akkor havonta 50/75eFt-os tételes adót kellene fizetnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

ihaszanita 2022-06-13 14:06:14

Kedves Attila,
Engem is nagyon érdekel a téma....
Az merült fel bennem, hogy ha vki munkaviszonyában gyes miatt van fizetés nélküli szabin, akkor nem szünetel a biztosítása.... ez esetben fennáll a 36 órás jogviszonya? Ez esetben a járulékalap a ténylegesen elért jövedelem/átalányban megállapított jövedelem.
Rosszul gondolom?
Köszönöm
Anita

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra