Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

GYES melletti ügyvezetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2019-09-29 13:51:49

Tisztelt Szakértő,

Ügyfelem szeretne Kft-t alapítani egy társával, aki jelenleg GYES-en van. A terv szerint mindketten 50-50%-os tulajdonosok, és mindketten ügyvezetők lennének a cégben.

A kérdésem az, hogy GYES mellett ha társas vállalkozóként látja el az ügyvezetést, vonatkozik-e rá a kötelező minimum járulékfizetési kötelezettség? (úgy tudom, hogy GYED alatt nem vonatkozik rá, de a GYES-ben nem vagyok biztos).

Illetve ha munkaviszonyban látná el az ügyvezetést, vonatkozna-e rá bármilyen korlát a GYES miatt (pl. maximum munkaórák).?

Válaszát előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-09-29 18:08:22

1. Igen, jó a sejtése: GYED melletti személyes közreműködés esetén mentesül a járulékminimum alól, de sajnos GYES alatt ez a mentesség már nem áll fenn, azaz függetlenül a javadalmazástól, a minimálbér járulékait mindenképp meg kell fizetni.
2. Ha munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatait, akkor az Mt. kisgyermekes anyukákra vonatkozó különös rendelkezései lesznek az irányadók (pl.nem lehet rendkívüli munkát elrendelni, nem lehet más munkahelyre áthelyezni, nem végezhet éjszakai munkát, stb.), csupa olyan szabály, amely egy tulajdonos esetében gyakorlatilag nem valós korlát.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra