Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Gyógytornász egyéni vállalkozó áfaköre


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mbianka 2021-09-15 13:49:04

Tisztelt Szakértő!
Gyógytornász egyéni vállalkozást szeretne indítani. Tevékenységi köre a sajátos jellegére tekintettel tárgyi adómentes lesz és a vállalkozás indításánál is ezt kell bejelölni? Vagy neki alanyi áfa mentességet kell választania? Elbizonytalanodtam, hogy rá most mi vonatkozik.
Köszönöm előre is segítő válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-16 15:17:41

Az egyéni vállalkozó gyógytornász szolgáltatása az Áfa tv. 85.§ (1)c) alapján adómentes, ha az betegség vagy egészségügyi rendellenesség kezelésére irányul és/vagy betegség, vagy egészségügyi rendellenesség helyreállítására irányul (ebben az esetben bejelentkezéskor a tárgyi mentességet kell jelölni). Ennek hiányában a tevékenység normál áfa kulcs alá esik, azaz ha adómentesen szeretné végezni, akkor az alanyi mentességet kell választania.
papattila

Szakértői hozzászólás

mbianka 2021-09-20 13:28:41

Köszönöm! És ha felvesz más tevékenységet is alanyi áfa mentesként a tárgyi mentes gyógytorna mellé, akkor a vállalkozás indításkor a webes felületen ahol választani kell az áfával kapcsolatban az alanyi mentest is és a tárgyi adómentest is jelölni kell? Tehát a kettőt együtt? Nem ütközik egymásba a két dolog?
Köszönöm előre is a segítséget!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-20 15:14:14

Nem, akkor csak az alanyi mentességet kell jelölni. Viszont számlázáskor a tárgyi mentességre hivatkozva kell adómentesen kiállítani a bizonylatot, ha a gyógytornász tevékenységéről van szó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra