Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Hajózás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

janzsoedit 2020-03-27 09:08:25

Kedves Attila!
Látom nem unatkozik. Ezért én is kérdezek kettőt.
1., Van egy cégem, aki hajózással foglalkozik. Az emberek úgy dolgoznak, hogy két hetet a hajon és két hetet otthon vannak a családdal. Hogy kell ilyenkor bérszámfejteni? Jelenléti ív használata? Nem tudtam kiolvasni mi vonatkozik rájuk.
2., Kivitték az uszályt Ausztriába. Kint ragadtak a járvány miatt. Mint munkáéltató természetesen mindent állunk. Szállás, étel-ital. De vajon ezután, hogy fogunk adózni? Mint egy cafetéria? Edó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-03-27 18:38:44

Kedves Edó,
1. Nincs tudomásom speciális munkaidő szabályokról a hajózásban dolgozó munkavállalók esetében. Kézenfekvő munkaidőkeret alkalmazása, egyes munkakörökben a készenléti jelleg megállalpíthatósága sem kizárt, amely még rugalmasabb munkaidő-beosztást tesz lehetővé. A munkidő nyilvántartás esetükben sem mellőzhető.
2. A "kint ragadás" vélhetően túlmunkát fog eredményezni, melyet a munkabéren felül pótlékolni szükséges. Az étel-ital fogyasztás egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles az Szja tv. 70.§ (1)a) alapján. A szállás adómentes, mivel üzleti utazáshoz kapcsolódik (Szja tv. 7.§ (1)q)).
papattila

Szakértői hozzászólás

janzsoedit 2020-03-29 20:14:58

Köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra