Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Harmadik országbeli számlázás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Mariann72 2019-05-20 16:32:18

Tisztelt Szakértő!
Egy belföldi egyéni vállalkozó áfás adóalany, szolgáltatást nyújt USA-ban regisztrált szervezetnek, a szolgáltatás nyújtás az interneten keresztül történik, nem utazik ki, hogy a munkát ott végeze el. A kérdésem az lenne, hogy hogyan kell számláznia, áfásan vagy anélkül, mit kell írnia a számlára, az áfabevallásba fel kell-e tüntetni?
Valamint, ha 2020-ban már nem tartozik az áfa adóalany körébe, akkor ugyanerről a szolgáltatásról hogyan kell kiállítania a számlát?
Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-21 05:27:18

A pontos válaszhoz tudni kellene, hogy milyen szolgáltatást végez. Önmagában az a tény, hogy interneten keresztül végzi Mo-ról, még nem feltétlen jelenti azt, hogy távolról nyújtható szolgáltatásnak minősül és a törvény 45/A§-a lenne alkalmazandó a teljesítés helyére. Ha szolgáltatás teljesítési helye külföld (jelen esetben USA), akkor a számlát adómentesen kell kiállítani, a "(nemzetközi) fordított adózás" szabályaira hivatkozva (de akkor sem követ el hibát, ha a régi terminussal fogalmaz: "az Áfa tv. területén kívüli szolgáltatás"). Ha alanyi mentesként állítja ki a számláját, akkor az adómentesség oka változatlan, a számla hasonlóan készül (mindkét esetben szerepeltetni kell a tételt a 65-ös bevallás tájékoztató részében!).
papattila

Szakértői hozzászólás

Mariann72 2019-05-21 08:05:55

A magyar belföldi székhelyű egyéni vállalkozó szolgáltatás nyújtása mérnöki tanácsadás, kutatás lenne, ebben az esetben is adómentesen kell számláznia?
Köszönettel.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-21 14:42:42

Ha nem magyarországi ingatlanhoz kapcsolódó mérnöki tanácsadásról van szó, akkor igen, a nemzetközi fordított adózásra hivatkozva adómentes (Áfa tv. 37.§ (1)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra