Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Három Kft Ügyvezetőjének és Katás Bt főállású tagjának biztosítási jogviszonya


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

boros_agnes 2020-01-21 14:51:23

Tisztelt Szakértő! Három kft. tulajdonosa mindhárom kft.-ben ügyvezető is. Ebből egy kft egyszemélyes. Az egyik kft.-ben munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat 8 órás munkaviszonyban, a másik két kft.-ben társas vállalkozás tagjaként van bejelentve , nem vesz ki jövedelmet , nem fizet járulékot , nyilatkozik, hogy az egyik kft.-ben megfizeti a járulékot. Most alapított egy bt.-t, melyben beltag és főállású katásként biztosított lesz. Kérdésem: a katás bt.-nél fizeti az 50 ezer Ft/hó katát, csökkentheti-e a 8 órás munkaviszonyt, így a másik két kft.-ben továbbra sem kell fizetnie járulékot, ha nem vesz fel jövedelmet? Ha a társasági szerződés nem tartalmazza, hogy az ügyvezetők a feladataikat munkaviszony keretében végzik, csak a taggyűlési jegyzőkönyv (kétszemélyes kft.), akkor is lehet munkaviszonyt létesíteni? Köszönöm válaszát: B. Á.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-21 15:26:18

Kedves B.Á,
Semmiképp sem lehet főállású katás a Bt-ben. Két oknál fogva: 1. mert 36órát elérő munkaviszonnyal rendelkezik, 2. mert társas vállalkozónak minősül.
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-21 15:28:41

A vége lemaradt: igen, lehet munkaviszonyos, a társasági szerződésnek nem kötelező eleme a munkavégzés módjának meghatározása. De ha benne van, akkor a valóságban is ilyen jogviszonyban illik tevékenykednie az ügyvezetőknek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra