Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Használt autó kereskedelmeben az autó beszerzési ára?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bako1971 2021-06-01 12:33:16

A külföldről behozott és a Magyarországon vásárolt és tovább értékesített autók esetén mi tartozik bele a beszerzési árba?
A különbözeti adózás szerinti áfa meghatározásának egyik tételét tartalmazza a beszerzési érték. A bekerülési érték részét képezik-e az 1, ügyintézési díj, 2, aukciós díj, 3, szállítási díj, 4, átírási illeték, 5, vizsgáztatási díj, 6, eredetiség vizsgálat. Van-e az elszámolásban eltérés, attól függően, hogy honnan történik a beszerzés? A külföldről behozott autók esetében is alkalmazható-e a fizetendő áfa megállapítására a különbözeti áfa szabályai?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-02 09:52:01

Az Áfa tv. 215.§ (1)b) alapján a beszerzési ár az az ellenérték (amely a viszonteladó termékértékesítése adóalapjául szolgálna, illetőleg abba beletartozna, ideértve magát az e törvényben szabályozott adót is, de kivéve a 71. § (1) bekezdésében meghatározott összegeket), amelyet a viszonteladó a részére értékesítőnek megtérít vagy megtéríteni köteles. Ennek alapján ha az 1-3.pontokban említett tételeket az eladónak kell megfizetni, akkor az a beszerzési ár részét képezi. Bármelyik tagállamból (így a belföldről is) beszerzett használt autóra alkalmazandók a viszonteladói különös szabályok, feltéve, ha az a törvényben meghatározott eladói körtől származik (216.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra