Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Használt autó kereskedés-különbözeti áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Szabó Zoltánné 2021-04-06 03:31:44

Tisztelt Cím!

Használt autó kereskedéssel foglalkozó Kft, aki be van jelentkezve a különbözeti adózásra Eun belülről vásárol használt személygépkocsit. Ez magánszemélytől vagy cégtől történik. A Kft a beszerzett gépkocsiknál elvégzi az átíratásokat, megfizeti a regisztrációs adót és forgalomba helyezi. Értékesítés esetén ezekről a személygépkocsikról milyen áfa tartalmú számlát kell kiállítani? Továbbra is megfelel az árrés alapú adózásnak?

Köszönöm válaszát!
Szabó Zoltánné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-06 15:19:55

Kedves Szabó Zoltánné,
Magánszemélyektől történő beszerzések esetében a különös szabályokat kell alkalmazni. Céges beszerzés esetén csak akkor, ha az értékesítő is a viszonteladói különös szabályokat alkalmazza (erre való utalásnak a beszerzési számlán is szerepelnie kell). Fontos, hogy ezek nem minősülnek közösségi termékbeszerzésnek, azaz itthon nem kell utánuk áfa-t elszámolni, nincs 65, sem A60. Ha ezeket az autókat értékesítik akár belföldre, akár más közösségi országba, akkor a számlán áthárított adó nem szerepelhet, valamint a "különbözet szerinti szabályozás-használt cikkek" megjegyzést kell feltüntetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

mikildiko53 2021-10-05 12:46:59

Tisztelt Cím !

Használt autó kereskedéssel foglalkozó Kft, aki be van jelentkezve a különbözeti adózásra Kft-töl vásárol egy teherautót. A beérkező számla áfá-san van kiállítva . Levonható a számlában szereplő áfa ?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-05 15:36:42

Igen, levonásba helyezheti, hiszen annak értékesítésekor áfa-t fog felszámítani (így teljesül a 120.§ generális szabálya).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra