Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Használt szgk. kereskedői értékesítés ÁFÁ-ja 2021-től.


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

brillkft1 2020-12-03 16:47:04

Tisztelt Attila!
Használt személygépkocsi kereskedői értékesítése. Valóban bezárul az a kiskapu, amely alapján jelenleg a használt személygépkocsi kereskedők a különbözet szerinti áfa helyett a normál szabályokat használva áfa mentesen értékesíthetnék a használt személy-gépkocsikat? Mi változott az ÁFA normál szabályok használata esetén, milyen gazdasági eseményre kell gondolni itt a változást figyelembe véve? Pontos jogszabályhely megjelölést és annak értelmezését kérném.
Hálás köszönet a válaszért!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-03 19:18:19

Igen, a hír igaz, jóllehet ez a törvénygyártók sledriánságából eredt, eddig sem volt tisztességes a többi piaci szereplővel szemben.
Azokról az esetekről van itt szó, amelyek esetében belföldről vásárol autót a kereskedő. Ha ezt különbözetisként teszi, akkor a 87.§ nem alkalmazható, az adót az árrése után meg kell fizetnie eladáskor. Viszont ha az általános szabályok szerint jár el, akkor nem fizet áfa-t, mert a 2020.12.31-ig hatályos 87.§ c) alapján adómentesen értékesít. 2021-től úgy változik az idézett jogszabályi hely, hogy kiegészül a 125.§-ra való hivatkozással, aminek a következtében már a normál áfa-s sem értékesíthet adómentesen.
papattila

Szakértői hozzászólás

brillkft1 2020-12-04 12:42:48

Köszönöm gyors válaszát!
Nem teljesen volt tisztességtelen, mert a mentesség miatt viszont nem vontunk le és arányosítottunk is!
Vegyünk két konkrét példát ha szabad 2021-re, hogy jobban tudjuk értelmezni a változást!
1. Magánszemélytől felvásárol egy szgk-t a kereskedő (mondjuk beszámítással, de ez most lényegtelen). Nincs levonható áfája, mert nincs bejövő számlája sem a magánszemély miatt. Számviteli bizonylat van. Mi lesz a fizetendő ÁFA alapja abban az esetben ha nincs bejelentkezve a Különbözeti ÁFA alá? És mi akkor ha be van?
2. EU-ból, német cégtől számlán behozott igazoltan különbözeti áfás szgk. esetében mi lesz a fizetendő ÁFA alapja, ha nincs bejelentkezve a Különbözeti ÁFA alá a kereskedő? És mi akkor ha be van?
Köszönöm válaszát előre is!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-04 14:11:35

1. Általános szabályok szerint: értékesítéskor 27% áfa-t számít fel (nem alkalmazható a 87.§ egyik pontja sem, mert sem tényszerűen áthárított adó nem volt beszerzéskor -b)-, de ha lett volna, akkor meg a 125.§ alapján az adó levonható lett volna -c)-). Viszonteladói szabályok alapján: az árrés után kell visszaszámítással megfizetni a 27%-os adót.
2. Általános szabályok szerint: közösségi termékbeszrzés címén keletkezik fizetendő és levonható adója. Értékesítéskor 27% áfa felszámításával számláz. Viszononteladói szabályok alapján: nem minősül közösségi termékbeszerzésnek, nincs áfa elszámolási kötelezettsége. Értékesítéskor az árrés után fizeti meg visszaszámítással a 27%-os forgalmi adót.
papattila

Szakértői hozzászólás

brillkft1 2020-12-08 12:36:37

Korrekt, egyértelmű, szép válasz! Köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra