Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Haszonélvezeti joggal terhelt céges ingatlan bérbeadása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

organisator_bt 2020-10-02 10:30:26

Tisztelt Cím!
1. kérdésem:
Betéti társaság tulajdonában lévő lakáson szeretne haszonélvezeti jogot szerezni a magánszemély beltag. Van-e ennek valami akadálya?
Haszonélvezeti jog megszerzése történhet-e egyösszegű megfizetéssel, vagy éves fizetési ütemezéssel (részletfizetéssel) is?
2. kérdésem:
Haszonélvezeti joggal terhelt (Bt. tulajdonában lévő) lakásbérbeadás esetén a haszonélvező magánszemély lehet-e a lakás bérbeadója, így a bérleti díj bevétel megszerzője és személyi jövedelem adózója, úgy, hogy a tulajdonos (cég) marad a közmű- és rezsiszámlák közvetítője és beszedője, illetve elszámolója a könyvelésében?

Köszönettel várom a válaszát.
Margit

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2020-10-05 14:51:01

Jogi akadálya nincs, hogy bt. tulajdonú lakáson magánszemély haszonélvezeti jogot szerezzen. Az ingyenes vagy visszterhes szerzéstől függeően a szerzés ajándékozási, vagy vagyonátruházási illeték alá esik. A visszterhes szerzés természstesen történhet részletfizteéssel is, Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti. Tehát bérbe is adhatja. Ebben a konsturkcióban kétségesnek látom, ha a használattal kapcsolatos költségeket a bt. elszámolja.

Szakértői hozzászólás

organisator_bt 2020-10-06 08:44:55

Tisztelt dr. Szabó Tibor!
A bt. árbevételként is elszámolná a rezsiktg-eket, nemcsak ktg-ként. Így is kétségesnek látja a használattal kapcsolatos rezsik elszámolását?!
Köszönettel:
Margit

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra